Live Live

VIDEO Enschedeërs worden opgevoed: zak moet in de bak

Vrijdag 03 november 2017 09:52

VIDEO Enschedeërs worden opgevoed: zak moet in de bak

Wat hoort er wel in de verpakkingenzak en wat niet? Bijna een jaar na de invoering van Diftar gaat de gemeente Enschede in een aantal wijken de deuren langs om bewoners te informeren.

De deur van een woning aan de Stinsburg gaat voorzichtig open. Een man kijkt wantrouwig naar de twee mensen met knaloranje jassen van Twente Milieu op zijn stoep. "Komen jullie controleren of zo?", vraagt hij, terwijl hij terugdeinst. "Nee hoor, we komen u informeren over de nieuwe afvalcontainers in deze wijk", is het antwoord. De deur gaat met een zwaai open. "Mooi, top. Ik ben nog druk aan het verhuizen en ik weet nog niet goed hoe het hier zit." Hij krijgt folders aangereikt, die hij zeker zal doornemen. "Fijne dag verder!"

Transburg
In de wijk Transburg werd donderdagmiddag de aftrap gegeven van de campagne 'Gooi jouw verpakkingenzak in de oranje bak'. Het initiatief is van de gemeente, in samenwerking met Twente Milieu. Voor de campagne is een promotiebureau ingeschakeld dat in een aantal wijken in Enschede de deuren langs zal gaan om met bewoners in gesprek te gaan over het aanbieden van verpakkingen.

Aanleiding voor de campagne is dat de werkzaamheden voor het plaatsen van de ruim honderd extra verpakkingencontainers in de stad klaar zijn. Ook zijn op een groot aantal locaties (waaronder milieu-eilanden) ondergrondse restafvalcontainers omgebouwd naar verpakkingencontainers.

Huftergedrag
De voorzieningen zijn er dus. Maar daarmee is nog niet meteen een einde gekomen aan de gevolgen van het huftergedrag dat al sinds de invoering van Diftar op 1 januari overal in onze stad zichtbaar is. Ook deze middag is het raak in Transburg. De wijk heeft vier nieuwe oranje verpakkingencontainers gekregen, twee ondergronds en twee bovengronds. Op nog geen 100 meter van zo'n bak zwerft een tiental volgepropte oranje zakken in de berm. Daar zit niet alleen verpakkingsmateriaal in, maar ook beschimmeld brood, papier. Naast een andere oranje container is een oude koelkast achtergelaten. Op een parkeerplaats even verderop zijn matrassen en een oude fauteuil gedumpt. Het is al gemeld aan Handhaving, die de vorige eigenaar zal proberen te achterhalen. 


Op campagne
"We zijn er nog niet", stelt wethouder Hans van Agteren vast. Dat de voorlichtingscampagne pas nu begint, komt volgens hem door het succes van Diftar. "We zijn massaal aan het afval scheiden geslagen. Maar er komen wel te veel verpakkingen in de openbare ruimte terecht."

Deze eerste campagnedag gaat hij mee de wijk in, samen met Daniëlle de Vries, voorzitter van de wijkraad De Bothoven. Ze worden overal vriendelijk onthaald. Iedereen biedt zijn afval keurig gescheiden aan. Maar waarom is het dan vaak zo'n troep in de wijk? Een bewoner weet het wel: "Mensen komen er niet voor uit dat ze zich niet aan de regels houden."

De wijkbewoners zijn blij met de vier nieuwe verpakkingencontainers. "Dat was wel nodig hier", zegt een vrouw. Trots vertelt zij dat ze pas in juni voor het eerst dit jaar de grijze restcontainer aan de straat heeft gezet. Ook Bep oude Blenke is tevreden over de uitbreiding van de inzamelingscapaciteit. "Het was een zootje hier. Maar ja, er staat nooit een naam bij."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Frans Nikkels 

Deel deze pagina: