Live Live

VIDEO Echtpaar uit Enschede al meer dan zeventig jaar verliefd

Gepubliceerd: Woensdag 05 december 2018 11:13

VIDEO Echtpaar uit Enschede al meer dan zeventig jaar verliefd

De vonk sloeg over tijdens de dansles aan de Hengelosestraat. Zeventig jaar later zijn Jan ter Riet en Dini ter Riet-Ter Heegde nog steeds gelukkig getrouwd. Én verliefd.

„We kennen elkaar al van de mulo aan de Brinkstraat”, vertelt Jan ter Riet (89). Iets van liefde op het eerste gezicht was het eigenlijk wel. Net na de oorlog sloeg de vonk echt over tijdens een dansles aan de Hengelosestraat. En nu zijn Jan ter Riet en Dini ter Riet-Ter Heegde precies zeventig jaar getrouwd.

Regen
Van de trouwdag kunnen ze zich niet meer alles herinneren. „Maar het regende wel hard”, zegt Dini ter Riet (88). Ze gingen met de koets naar het stadhuis om te trouwen. Het feest was op de deel van Erve Kotkamp, bij haar ouders. „Er waren niet zoveel gasten, het was 1948”, zegt ze.

Hun eerste woonadres was Erve Kotkamp, maar de langste tijd woonde het stel aan de Vechtstraat en later aan de Wethouder Gerberstraat. Ze kregen drie kinderen: Johan, Herman en Joke. Nu hebben ze zes kleinkinderen en tien achterkleinkinderen. „En de elfde is op komst”, zegt dochter Joke van der Meulen.

Postbezorger
Jan ter Riet werkte eerst bij de marine en vervolgens bij Tetem, in de textiel. Hij werd er chef-expeditie. „Met grote dozen sjouwen, dat was wel zwaar”, weet hij nog. Nadien was hij postbezorger en werkte hij nog bij de sociale dienst en bij een thuiszorginstelling. Dini hielp mee op de boerderij en zorgde voor de kinderen. Op het Broekheurnerplein wonen ze nu zeven jaar. „Het bevalt goed”, zegt Jan. „Je kunt hier goed wonen. En we zijn blij dat het allemaal goed gaat.”

Geheim
Een geheim om het zeventig jaar met elkaar vol te houden, is er niet, zo meldt het echtpaar. „Als je een keer wat hebt, dan moet je het uitpraten”, zegt Dini. Ze mopperen wel eens op elkaar, geven ze toe. „Het goedmaken is dan het mooiste”, weet Jan. Maar vaak is dat niet nodig. „Eén keer in de maand: hou het daar maar op.” Of ze nog verliefd zijn? „Dat blijft”, zegt de een, en de ander knikt instemmend.

Over de gezondheid wordt niet geklaagd. „Het gaat soms een beetje met ups en downs, maar ze doen alles nog zelf”, zegt schoonzoon Henk van der Meulen. Voor het grote feest gaan ze met de hele familie nog naar Sanders Kuper. Dan wordt er zeker een glaasje gedronken, maar alcohol is bij Jan al heel lang taboe. Vanmiddag komt de burgemeester nog op bezoek. De brief van de koning ligt al op tafel.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: