Live Live

VIDEO Deze lunchroom in Enschede is wel héél bijzonder..

Donderdag 26 oktober 2017 16:04

VIDEO Deze lunchroom in Enschede is wel héél bijzonder..

Lunchroom annex woonaccessoirewinkel Heel Bijzonder opende deze maand haar deuren aan De Heurne. De zoveelste lunchroom van de stad? Ja, maar Heel Bijzonder heeft zijn naam niet voor niets. Er werken mensen die om verschillende redenen ergens anders niet aan de slag kunnen.

Wat op het eerste oog lijkt op een gezellig ingerichte lunchroom, is in de praktijk veel meer dan dat. Heel Bijzonder is een leerwerkplek voor mensen die bijvoorbeeld een Wajong-uitkering hebben of langdurig in de ziektewet zitten.

Heel Bijzonder
De lunchroom is onderdeel van participatie- en re-integratiebureau WestendorpPR. Eigenaresse Petra Westendorp coacht mensen naar een plek op de arbeidsmarkt. Bijna alles wat te zien is in de zaak, is te koop. Van de spiegels aan de wand tot de stoeltjes waar de klanten op zitten. Veel van de woonaccessoires zijn bovendien gemaakt door werknemers van WestendorpPR. "Je moet eens zien hoe trots ze ervan worden als ze zien dat mensen hun spullen echt willen kopen", vertelt Westendorp.


Doel
Het is allemaal onderdeel van de trajecten die de werknemers doorlopen. Allemaal werken ze aan verschillende doelen. "De een werkt aan het krijgen van meer zelfvertrouwen en de ander leert om sneller te werken", legt Westendorp uit. Het voornaamste doel is dat de werknemers zich ontwikkelen. Op welke schaal maakt niet uit. "Ik wil meer uitdaging bieden dan productiewerk, waar natuurlijk ook niets mis mee is. Dat kan hier in de lunchroom."

Op de tafels staan bordjes waarop aan de klanten wordt uitgelegd wie de mensen zijn die in de lunchroom werken. Die bordjes stonden er niet vanaf dag één. "Na een tijdje heb ik toch besloten ze neer te zetten. Dat maakt de omgang met klanten net wat makkelijker", zegt Westendorp. Haar droom voor de lunchroom? Respect voor de doelgroep waarmee ze werkt. "En verder hoop ik dat we een begrip worden als horecazaak."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Lars Smook

Deel deze pagina: