Live Live

VIDEO Broers herdenken bombardement op Enschede

Gepubliceerd: Woensdag 10 oktober 2018 17:12

VIDEO Broers herdenken bombardement op Enschede

Het is 75 jaar geleden dat Enschede werd opgeschrikt door een bombardement. Op 10 oktober 1943 wierpen Amerikaanse bommenwerpers hun dodelijke lading boven Enschede, een vergissing blijkt later. Het oorspronkelijk doel was de Duitse stad Münster. De broers Harry en Henny Haverkort maakten het bombardement van dichtbij mee. 1Twente ging met hen terug naar de straat waar ze toen woonden.

Harry (82) en Henny (84) waren thuis toen het bombardement begon. “Ik was doodsbang. Ik was havermoutkoekjes aan het bakken toen de ruiten ineens begonnen te trillen” zegt Henny. “Het luchtgevecht kwam steeds dichterbij”. De wijk Hogeland was één van de wijken die werd getroffen. Hun ouderlijk huis aan de Boeroestraat werd verwoest door een 500-ponder. “De complete gevel van ons huis viel voorover”, vult Harry aan.

Gewond
De familie Haverkort kwam er niet ongeschonden uit: “Mijn vader had een aantal ribben gebroken”, zegt Harry. Ook Henny raakte gewond, hij brak zijn been. Hun jonge broertje Leo lag boven te slapen. Het plafond viel boven op zijn bed, hij had gelukkig niets.

Vergissing
Vanuit Engeland stegen op 10 oktober 1943 236 bommenwerpers en 216 jachtvliegtuigen op om de Duitse stad Münster te bombarderen. Daar werden ze opgewacht door Duitse jachtvliegtuigen. In het luchtgevecht dat toen ontstond raakten de navigators de weg kwijt. Zij kwam terecht bij Enschede. De geallieerde piloten waren van mening dat ze boven Duitsland vlogen. Een vergissing met grote gevolgen: 151 Enschedeërs kwamen om het leven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: