Live Live

VIDEO Beddenspecialist Sonex uit Enschede stopt ermee na 90 jaar

Woensdag 03 januari 2018 16:18

VIDEO Beddenspecialist Sonex uit Enschede stopt ermee na 90 jaar

Na meer dan 90 jaar begint beddenspecialist Sonex met een leegverkoop. Eigenaar Benno Nijkamp besloot ruim negen jaar geleden al langzaam een stap terug te doen. Pas nu wordt het bedrijf helemaal uit handen gegeven.

Nijkamp vertelt verdrietig, maar ook enigszins opgelucht te zijn. „Het is natuurlijk een echt familiebedrijf. In 1927 is het bedrijf opgestart in Parijs. Vijfenvijftig jaar geleden is mijn vader Jan in het bedrijf gestapt. Ze zochten iemand bij één van de vijf vestigingen, mijn vader durfde zo'n schandalig hoog salaris te vragen dat ze dachten 'die moet wel goed zijn'. Uiteindelijk heeft hij de hele zaak overgenomen. Zelf ben ik 35 jaar werkzaam bij het bedrijf. Vlak nadat mijn vader een stapje terug moest doen vanwege een hartaanval, heb ik het overgenomen.”

„Zo'n negen jaar geleden kreeg mijn vrouw de diagnose Parkinson. Aangezien ik nooit 40, maar wel 70 à 80 uur per week maakte, wilden we graag wat meer vrije tijd.” Inmiddels heeft hij een contract afgesloten met Herman Jansen, die de leegverkoop mag regelen. „Het is fijn om geen verplichtingen meer te hebben. Er komen toch altijd zorgen bij een bedrijf kijken, over de omzet en personeelskosten bijvoorbeeld.”

In eerste instantie wilde Nijkamp de leegverkoop graag zelf doen. Toch kwam Herman Jansen, directeur van Goed Slapen Nederland met een aanbod. „Ik heb gezegd: ik wil het wel verkopen, maar dan écht alles. Dus ook bijvoorbeeld de stellingen en de bus.” Jansen heeft de afgelopen jaren al zo'n 30 zaken opgekocht, om vervolgens leeg te verkopen. Jansen: „Alles was binnen een week geregeld. We blijven in ieder geval nog één jaar open met scherpe aanbiedingen, daarna kijken we hoe we er voor staan.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: