Live Live

VIDEO AELS: twaalf passagiersvliegtuigen per jaar naar Twente

Gepubliceerd: Zondag 02 december 2018 22:08

VIDEO AELS: twaalf passagiersvliegtuigen per jaar naar Twente

Twaalf grote passagiersvliegtuigen per jaar ontmantelen op Twente Airport. Dat is de ambitie van Aircraft End-of-Life Solutions (AELS), het bedrijf dat gebruikte vliegtuigen sloopt en de onderdelen hergebruikt. Afgelopen vrijdag en zaterdag landden er weer twee vliegtuigen op ‘Twente’.

De spottersheuvel op het luchthaventerrein staat ook deze zaterdag vol met tientallen vliegtuigliefhebbers. Derk-Jan van Heerden van AELS blijft zich verbazen over de animo. „Ik vind het niet heel bijzonder, want uiteindelijk is het maar een vliegtuig. Maar ik begrijp het wel. Het is hier geen Schiphol, waar elke dag vliegtuigen landen.”

Toch is er iets opmerkelijks aan de Boeing 737’s die zijn geland op Twente Airport; ze zijn pas elf jaar oud, terwijl vliegtuigen gemiddeld zo’n 25 jaar meegaan. „Dit zijn voor ons heel bijzondere vliegtuigen, juist omdat ze nog zo jong zijn”, zegt Van Heerden.


Weemoed
Van deze 737 is volgens hem bijna elk onderdeel geschikt voor recycling en/of doorverkoop. „Er komen ongeveer tweeduizend componenten van dit vliegtuig af, wat ruim twee keer zoveel is als bij andere vliegtuigen die hier zijn geland”, vertelt Van Heerden.

De twee Duitse piloten, die vanaf Hannover richting Enschede vlogen, kijken met enige weemoed terug op de laatste vlucht van de 737. „Ik heb hier heel vaak mee gevlogen, het was een fijn vliegtuig”, zegt de piloot vanuit de cockpit. „Het spijt me”, grinnikt Van Heerden.

AELS kocht de twee 737’s van TUI, die de kisten om financiële redenen van de hand deed. „Deze vliegtuigen zijn van de ‘familie’ 737 de kleinere versie en daardoor qua brandstofgebruik relatief ongunstig”, aldus Van Heerden.

Gelukkig
Eerder dit jaar landden er al een Boeing 747 en een Airbus 340 op Twente Airport. Met de twee 737’s van afgelopen week, staat het totaal aantal passagiersvliegtuigen dat door AELS is ontmanteld daarmee op zeven. Voor Van Heerden is dat nog niet genoeg: hij mikt op twaalf passagiersvliegtuigen per jaar. „Het voelt lekker: twaalf per jaar, één per maand. Maar het ene vliegtuig is het andere niet. Als wij twaalf van dit soort 737’s per jaar kunnen doen, dan zijn wij zeer gelukkig.”

Commerciële belangen vormen volgens Van Heerden overigens niet de hoofdmoot om meer gebruikte vliegtuigen naar Twente te halen. „Het is nu al rendabel wat we doen, maar het kan allemaal nog wat efficiënter”, vertelt hij.

Sloophamer
De 737’s zullen niet lang zichtbaar zijn vanaf de Vliegveldstraat: de sloophamer gaat er de komende weken al in. En de Duitse piloten die het vliegtuig aan de grond hebben gezet in Enschede? Hen wacht alweer een volgende vlucht. Op naar Schiphol. Niet per vliegtuig, maar per trein dit keer.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink

Deel deze pagina: