Live Live

VIDEO 50 jaar na de meest legendarische zege van FC Twente

Gepubliceerd: Zaterdag 03 november 2018 10:20

VIDEO 50 jaar na de meest legendarische zege van FC Twente

FC Twente behaalde vrijdag tegen RKC Waalwijk de 800ste competitiezege. Een van de meest legendarische overwinningen kwam deze zaterdag precies 50 jaar geleden tot stand: het grote Ajax van Johan Cruijff werd in ‘De Hel van Het Diekman’ met 5-1 afgedroogd. Het deed Cruijff na afloop verzuchten dat hij ‘nog nooit tegen zo’n sterke tegenstander had gespeeld’.

De heroïsche zege op Ajax was meer dan zomaar een overwinning. Volgens De Telegraaf werd er op die dag in Enschede een ‘nieuwe topclub geboren’. Maar er was meer. Enschede zuchtte door de ineenstorting van de textielindustrie onder een grote werkeloosheid en deze oppepper gaf de stad een enorme boost. 
3 november 1968, is een mijlpaal in de geschiedenis van FC Twente. Het is het eerste hoogtepunt en het begin van de gouden jaren met een geweldige lichting spelers. FC Twente’65 mag zich op dat moment de ongeslagen koploper noemen, maar wat zegt dat als Johan Cruijff en zijn maten op bezoek komen? Als de spelers van Ajax naar het stadion gaan , rijden ze onder een spandoek door met de tekst: ‘Al komen de heren uit ‘t westen, de Twentse boeren zijn de besten’. Speciaal voor het duel heeft de club twee extra tribunes op de ring geplaatst, waardoor er maar liefst 26.500 toeschouwers in de regen getuige zijn van een heus voetbalwonder.

Dick van Dijk
Twente is ontketend en loopt het grote Ajax onder de voet. Het is dag van Dick van Dijk, de dag van Theo Pahlplatz en trainer Kees Rijvers. Het is de dag dat Twente zich bevrijdt en de FC definitief op de kaart zet. Op de tribunes zingen de supporters uit volle borst ‘So ein Tag, so Wunderbar Wie Heute’.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: