Live Live

VIDEO | Wie bij Huize Iets Anders speelt tijdens Stukafest Enschede, breekt waarschijnlijk later door

Gepubliceerd: Dinsdag 12 februari 2019 09:50

VIDEO | Wie bij Huize Iets Anders speelt tijdens Stukafest Enschede, breekt waarschijnlijk later door

Huize Iets Anders legt de lat hoog voor Stukafest. Wie daar speelt, maakt goede kans om het te maken. Chef’Special stond er ooit en Jack and the Weatherman brak later door.

De oprichter van Stukafest Enschede – het festival dat plaatsvindt in studentenkamers - woonde in Huize Iets Anders. Dus zet het studentenhuis aan de Marktstraat al sinds 2007 ieder jaar de deuren gastvrij open. Inmiddels schenken studenten Technische Bestuurskunde Robbert, Luuk, Koen en Niek er het bier en zetten ze de frituur aan. Met die hapjes hadden ze trouwens ook de primeur. „In de briefing aan alle studentenhuizen die meedoen staat nu: het zou leuk zijn als je ook frituursnacks hebt.”

Ook traditie: de jongste van het huis kondigt de band - dit keer muziekingenieur Sebastian Kamae met Engelse rapper - drie rondes aan. Schaterlach: „Eén keer was de huisgenoot van dienst de naam vergeten. Die band is drie keer geïntroduceerd als Hotclub de Sjenk.” Hoe de band echt heette? Ze hebben geen idee. „Dit is blijven hangen.” Een uitdaging voor Luuk Nijs (21) die nu de taak krijgt. „Ik moet nog even goed oefenen op Sebastian Kamae. Geen idee nog hoe je zijn naam uitspreekt.”

Grote kamers
De kamers in Huize Iets Anders zijn groot. Daarom mikken de studenten ook altijd op een heftige band of muziekartiest; ze willen het publiek aan het swingen krijgen. Robbert Hartjes (24): „Na de eerste ronde kunnen we de liedjes meestal wel meezingen. Gaan we zelf een beetje meespringen; werkt aanstekelijk.”

Huize Iets Anders is een hecht studentenhuis. Veel doen ze samen, veel doen ze twee aan twee. „Niek en ik”, zegt Luuk Nijs, „zijn allebei tweedejaars. We volgen dezelfde vakken, zitten in dezelfde jaarclub en fietsen samen naar de UT.” Dat geldt ook voor Robbert en Koen (Poortema, 21). Zij hopen hun master volgend jaar te hebben afgerond.

„We zijn een van de meest hechte studentenhuizen. We doen samen boodschappen, koken samen en eten samen. Niek: „We hebben geen woonkamer dus: geen deuren dicht. Eten doen we op de kamer van Robbert. Kijken we via de beamer aan het plafond een filmpje, serie of Wie is de Mol.”

Enthousiasme

Wat ze ook delen is hun enthousiasme voor Stukafest. „Het is hartstikke leuk om een band over de vloer te hebben. Drie jaar geleden Jack and the Weatherman, heel aardige jongens. Ze zijn na afloop nog een paar uurtjes gebleven, we hebben ze gevraagd petjes te signeren voor het geval ze beroemd zouden worden.”

„We ruimen de boel hier altijd een beetje op”, zegt Koen. Hij lacht. „Vorig jaar maakte een oudere man de opmerking: ‘Echt een studentenhuis. Lekker rommelig.” Zal wel komen door het ‘kunstwerk’ van kratten Grolsch in het trappenhuis. „Het meest gefotografeerde deel van ons huis.”

Ieder jaar vertellen ze in ieder geval de muzikanten in hun huis dat hier ooit Chef’Special stond. En dan meteen: „Wie weet. Met een beetje mazzel zijn jullie straks ook beroemd.”

Stukafest vindt woensdag plaats in 19 studentenkamers op fietsafstand van elkaar. In drie rondes (vanaf 20.00 uur) krijgt publiek muziek, theater, dans en spoken word voorgeschoteld. Wie wil, kan om zes uur al aanschuiven in Perron 22 voor de Stukahap (10,09 euro). Het eindfeest in Metropool begint om 23.30 uur. Kaarten: stukafest.nl/enschede

Tips van het Stukafest-bestuur

Nieuw dit jaar
„De Global Route, drie voorstellingen in het Engels. Enschede wordt steeds meer een internationale stad dus draaien we een pilot. We hebben wel een beetje gesmokkeld met de dansvoorstelling in Huize Tislukt. Die is natuurlijk taalloos.”

Mafste locatie
„De badkamer in Huize Tislukt. Nicole van den Berg geeft daar een dansvoorstelling. Er kunnen 15 mensen per ronde komen en vol is vol. Om ruimte te besparen heeft Nicole een heel klein blue tooth-speakertje voor de muziek. Dit wordt vet.”

Doen!
„De Stukahap in Perron 22, ook vegetarisch en met speciaalbier van Grolsch. Er is muziek en een welkomstwoordje. Leuk is dat als iedereen dat aan het begin van de avond doet en ook naar het eindfeest in Metropool gaat, je dezelfde gezichten terugziet.”

Euh... Mevrouw Duivenstront?
„Een heel goede actrice, zij heeft heel erg haar passie gevolgd. Het is poppentheater voor volwassenen, nog nooit eerder gebeurd op Stukafest. Je kunt met poppen veel meer laten zien dan je met mensen kan. Hier smelten toneel en poppentheater samen.”

Apart zeg!
„WAKKI. Een ‘kneitervette’ band die heel veel nieuwe dingen toevoegt aan muziek. Gekke maatsoorten. Als je dat niet gewend bent, luistert het eerst onaangenaam zelfs. Het is een kennismaking van dertig minuten. Daarna verder luisteren of nog eens naar een optreden en je bent hooked.”

Trots op
„Voor het eindfeest hebben we Valvetronic Brass Band, een 11-koppige blazersband. Supermazzel, want die is aan het doorbreken. Als we die nu hadden geboekt, hadden we ze beslist niet meer kunnen betalen…”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: