Live Live

VIDEO | Wethouder Eerenberg naar Utrecht: ‘Bij het voetbal hoop ik op een gelijkspelletje’

Zaterdag 30 november 2019 10:08

VIDEO | Wethouder Eerenberg naar Utrecht: ‘Bij het voetbal hoop ik op een gelijkspelletje’

Eelco Eerenberg vertrekt met een dubbel gevoel uit Enschede. Hij laat een stad achter die in achttien jaar tijd de zijne werd, maar kijkt uit naar een uitdagende nieuwe bestuurlijke toekomst. „Als zo’n stad voorbijkomt, grijp je die kans”, zegt hij over zijn vertrek als wethouder naar Utrecht.

Teun Staal | Tubantia

Van minister Hugo de Jonge tot plaatselijke collega’s: allemaal belden ze gistermiddag met Eerenberg toen wereldkundig werd gemaakt dat hij wethouder wordt in Utrecht. „Het ging maar door”, zegt hij over de tsunami aan appjes die hij ontving.

Dat de 35-jarige Eelco Eerenberg als bestuurder niet het eeuwige leven had in Enschede, was wel duidelijk toen hij in 2014 zijn opwachting maakte als wethouder. Eerenberg is relatief jong en wordt alom als talentvol en deskundig beschouwd. Altijd bestond de verwachting dat hij vroeg of laat een stap zou maken in zijn loopbaan. Lokaal of landelijk, naar Den Haag of naar een grote(re) stad. „Toch ben ik geen carrièreplanner”, zegt hij op de vrijdag waarop net bekend is geworden dat hij medio december de overstap maakt naar Utrecht. „Carrièreplannen kan in dit vak niet, dat leidt alleen maar tot teleurstellingen. Dit kwam nu voorbij. En dan ga je nadenken: is dit iets voor mij?”

Prachtige portefeuille
Met ‘dit’ doelt hij op de vacature-Utrecht. Die ontstond feitelijk eerder al in Amsterdam, waar Ludo Kok met zijn vertrek als wethouder een D66-carrousel in gang zette. Partijgenoot Victor Everhardt staat nu op het punt Utrecht voor de hoofdstad te verruilen waardoor de wethouderszetel in de Domstad vacant komt. „Mensen hebben me gewezen op de vacature, een week of vijf, zes geleden al. Ik ben er over na gaan denken en heb gesolliciteerd. Dat heeft ook met de schaal van de stad te maken, Utrecht is de vierde stad van Nederland, is twee keer Enschede. Ik krijg er een prachtige portefeuille. Publieke gezondheid met jeugdzorg, het stationsgebied, emissieloos vervoer, vastgoed en als wijk de Leidsche Rijn, ik zie er echt naar uit.” Aldus Eerenberg, wiens aanstelling nog wel de instemming moet krijgen van de raad in Utrecht. Dat gebeurt naar verwachting op 19 december.

Warme mensen
Het naderende afscheid valt niettemin zwaar. Professioneel en privé. Het gezin Eerenberg - naast de wethouder, echtgenote Karlijn en dochter Lot (2) - is zeer op de plek in Enschede. „Ik heb Twentenaren leren kennen als warme mensen die gewoon normaal doen. Dat is anders dan in het Gooi, waar ik vandaan kom en ze zich nog wel eens op de borst kloppen. We zijn ons hier enorm thuis gaan voelen. Dat maakt het vertrek niet gemakkelijk.”

Hij kwam in 2002 voor zijn studie informatica naar de Universiteit Twente. „Ik ben hier in Enschede lid geworden van D66 en weet nog dat ik een vergadering bezocht en dat ze zeiden: hé, een nieuw lid. Een vergadering later was ik secretaris van de afdeling.” De rest is geschiedenis en voltrok zich snel met Eerenberg: hij werd raadslid en, in 2014 wethouder. Hij deed financiën en oogstte daarmee alom bewondering, voerde een onophoudelijke lobby voor geld voor de jeugdzorg, had economie in portefeuille, en wordt gezien als de redder van FC Twente nadat de club financieel tenonder dreigde te gaan.

„Wat eruit springt? Dat is lastig. Complimenten laat ik aan anderen. Ik zie een stad die het economisch goed gaat”, zegt hij over de huidige sociaal-economische staat van Enschede. „Maar de groei en bloei zijn broos. Bovendien zijn er nog steeds te weinig mensen die van die bloei profiteren en nog steeds aan de kant staan.”

Gelijkspel
En FC Twente? „Ik heb de rol gespeeld zoals ik die heb gespeeld. Dat was voor velen niet altijd even prettig”, zegt Eerenberg. Hij zal straks met gemengde gevoelens op de tribune zitten, als de club die hij voor de ondergang behoedde aantreedt tegen FC Utrecht. „Dat is in februari, als ik het goed heb. Laat het maar een gelijkspelletje worden.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Marnix Schmidt

Deel deze pagina: