Live Live

VIDEO | Wethouder Eelco Eerenberg van Enschede vertrekt naar Utrecht

Vrijdag 29 november 2019 14:47

VIDEO | Wethouder Eelco Eerenberg van Enschede vertrekt naar Utrecht

Eelco Eerenberg vertrekt uit Enschede en wordt wethouder in Utrecht. De 35-jarige D66-bestuurder wordt in de Domstad de opvolger van zijn partijgenoot Victor Everhardt, die als wethouder naar Amsterdam is vertrokken.

Teun Staal | Tubantia

Eerenberg is als wethouder in Enschede verantwoordelijk voor financiën, is pleitbezorger voor meer rijksgeld voor de (jeugd)zorg en hield zich nadrukkelijk bezig met de financiële redding van FC Twente.

De gemeenteraad van Utrecht moet op 19 december nog instemmen met de benoeming van Eerenberg, die afgelopen donderdag in de sollicitatieprocedure een laatste gesprek voerde met burgemeester Jan van Zaanen. Utrecht is met circa 350.000 inwoners de vierde stad van Nederland.

Mixed emotions

Eerenberg heeft zijn naaste collega’s in het college en binnen D66 Enschede de afgelopen dagen op de hoogte gebracht van zijn naderende vertrek. Het afscheid van Enschede valt hem zwaar, zo zei hij vrijdag in een toelichting op zijn kandidatuur als wethouder in Utrecht. „Ik ga echt met mixed emotions weg uit deze stad, waar ik zeer gehecht aan ben geraakt.” De in Hilversum geboren Eerenberg ging in 2002 informatica studeren aan de Universiteit Twente, werd in Enschede lid van D66 en is sinds 2014 wethouder. „Zowel privé als professioneel qua werk voel ik me hier echt op mijn plek. Dat geldt ook voor mijn gezin. Daar komt bij dat een stad, zeker één als Enschede, nooit af is. Maar Utrecht trekt enorm. Dat heeft te maken met de portefeuille die ik daar krijg, maar ook met de schaal van de stad.”

Mooie portefeuille
De vacature-Utrecht diende zich een week of zes geleden aan voor Eerenberg. „Ik ben zo links en recht door wat mensen gewezen op deze mogelijkheid en heb besloten te solliciteren. Mijn portefeuille is straks gevarieerd. Ik ga me ook daar bezighouden met jeugdzorg en krijg daarnaast het stationsgebied, emissieloos vervoer en vastgoed in het pakket. Ik heb er zin in”, die een economisch bloeiend Enschede zegt achter te laten. „Al blijft die bloei, die de verdienste van velen is, wel broos.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: