Live Live

VIDEO | Wel vrijheid en vlagvertoon, geen festiviteiten

Gepubliceerd: Woensdag 25 maart 2020 20:25

VIDEO | Wel vrijheid en vlagvertoon, geen festiviteiten

Alle bijeenkomsten rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zijn dit jaar afgelast. Uiteraard vinden ook in Enschede geen festiviteiten plaats, het plaatselijke comité 4 en 5 mei heeft het programma drastisch teruggesnoeid. Voorzitter Rachel Denneboom vertelde in 1Twente Vandaag wat er nog wel kan.

Ernst Bergboer | 1Twente

Denneboom vatte de situatie, gevolg van de maatregelen om corona in te dammen, cryptisch samen: “We kunnen niet samen de vrijheid vieren.” Een vrijheid die op dit moment, om heel andere redenen, enigszins aan banden is gelegd. Maar dat wil niet zeggen dat er helemaal niets meer gebeurt.

Ramen en deuren open
Op 1 april, de dag waarop Enschede werd bevrijd, bespeelt stadsbeiaardier Esther Schopman, zoals gepland, het Stadscarillon van de Grote Kerk. Dat gebeurt tussen half zeven en zeven uur. Denneboom riep bewoners van binnenstad op om vooral ramen en balkondeuren open te zetten: “Maar kom niet naar de Oude Markt.” 1Twente zal dat carillonconcert live streamen. De ingeplande voorstelling op 4 mei van de Theatermakerij ‘Vrij - Theater na de Dam’ gaat niet door, dat wil zeggen: niet als theaterstuk met publiek. Denneboom: “Maar ze gaan het filmen en op Facebook plaatsen. Dat is prachtig, natuurlijk.”

Dominee Overduin
De première van de film over dominee Overduin, die voor 1 april gepland stond, gaat niet door. Wel wordt de verkoop van het dubbelboek over het leven van deze verzetsheld gestart. Het werk is vanaf morgen te koop bij Boekhandel Broekhuis, maar is ook online verkrijgbaar. Denneboom: “Dat is vervroegd, nu het nog kan.”

Het comité beraamt zich nog op mogelijkheden voor een alternatieve Dodenherdenking. “We kijken of er toch iets kan met een kranslegging of met bloemen, maar dat weten we op dit moment nog niet,” aldus Denneboom.

Vlaggen
“We moeten het wel in perspectief zien. Dit is heel vervelend, maar niet het ergste. We gaan het in de toekomst wel weer uitbundig vieren.” Denneboom riep Enschedeërs op om wel massaal te vlaggen. Op 1 april, de dag waarop Enschede werd bevrijd, dit jaar 75 jaar geleden - eerder werd al bekend dat ook alle activiteiten voor die dag zijn afgelast -, op 4 mei halfstok en op 5 mei voluit en uitbundig.

Hieronder vind je het hele interview. 1Twente Vandaag, met nieuws, updates en reportages over Enschede in coronatijd, wordt van maandag tot met vrijdag tussen 16 en 17 uur live uitgezonden op onze website, Facebook en YouTube.


Beeld: Henk ten Harkel, © 1Twente

Deel deze pagina: