Live Live

VIDEO | Voor broer en zus uit Enschede is jiujitsu ‘alles’

Gepubliceerd: Vrijdag 08 februari 2019 18:07

VIDEO | Voor broer en zus uit Enschede is jiujitsu ‘alles’

Als kind stoeide Leah Grovell (32) met haar broer. ‘Stoeien’ doen ze nog steeds. Het leverde Leah de Europese titel in Braziliaanse jiujitsu op.

Leah begon bijna 5,5 jaar geleden met Braziliaanse jiujitsu om haar zelfvertrouwen te vergroten. Als ze nu van doen heeft met een man van 90 kilo, kan ze zichzelf en anderen met de juiste technieken uitstekend verdedigen.

Ongelooflijk
De sport groeide uit tot een passie - jiujitsu is ‘alles’ voor de Enschedese. Haar fanatisme en toewijding leverden de vrolijke sporter recent de Europese titel op tijdens een groot toernooi in Portugal. Het moment dat ze goud won, op 18 januari, noemt ze ‘ongelooflijk’.

Een zware periode met meerdaagse trainingen ging aan de prestatie van Leah vooraf. Alleen had ze het niet gekund, benadrukt ze. „Jiujitsu is een teamsport. Je mag dan alleen op de mat staan, er staat een heel team met hardwerkende mensen achter je.”

Stoeien
Ze doet het samen met haar broer Marwin (33), die net als Leah op de matten van de grootste toernooien staat. „We stoeiden altijd met elkaar toen we klein waren. Onze ouders werden er helemaal gek van”, zegt Leah met een brede glimlach op haar gezicht. „Stoeien doen we eigenlijk nog steeds, maar dan op professionele wijze.” Ze hebben hun eigen vechtsportschool: Apex Jiu-Jitsu, aan De Reulver in Enschede. Daar trainen ze ook vanmiddag.

Gevecht
Technisch inzicht, intelligentie en inschattingsvermogen: het zijn slechts enkele eigenschappen die horen bij een goede jiujitsuvechter. Dat het een gecompliceerde sport is, wordt zichtbaar als Leah en haar broer een gevecht met elkaar aangaan.

Ze beginnen staand, waarna tijdens het grondgevecht verschillende posities en technieken aan bod komen. Zoals de back-mount, waarbij Leah op de rug van haar broer zit. Haar benen zijn ingehaakt onder de buik van haar tegenstander.

Familiefeestje
Broer en zus hebben een helder doel en winden daar goed doekjes om: ze willen twee keer goud tijdens de wereldkampioenschappen. Zou een mooi familiefeestje voor Grovell zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Deel deze pagina: