Live Live

VIDEO | Van Veldhuizen: ‘Aftuigen Syrische vader en moeder past niet bij Enschede’

Gepubliceerd: Maandag 13 mei 2019 21:12

VIDEO | Van Veldhuizen: ‘Aftuigen Syrische vader en moeder past niet bij Enschede’

Het ‘aftuigen’ van een Syrische vader en moeder past niet bij Enschede, stelt Onno van Veldhuizen in een verklaring. Het incident van vorige week dinsdag in Dolphia, waarbij de ouders van een Syrisch gezin zijn mishandeld door buurtbewoners, is een ‘schandvlek’ die niet aan Enschede en de wijk mag blijven kleven. Om die reden sprak burgemeester Onno van Veldhuizen maandagavond zijn ‘diepste afkeuring’ uit over de gebeurtenis van zeven dagen geleden.

Van Veldhuizen deed dat als burgemeester en portefeuillehouder openbare orde tegenover de bijna voltallige gemeenteraad van de stad. Hij schetste bij deze gelegenheid het beeld van een ruzietje tussen enkele kinderen dat uiteindelijk tot het vertrek, na amper vier, vijf maanden, van een Syrisch gezin uit hun woning in Dolphia heeft geleid.

Van Veldhuizen sprak van zowel lichamelijk letsel als emotionele schade bij de slachtoffers en hun kinderen. „Een gezin dat opnieuw moest vluchten. Niet vanwege een oorlog of vervolging, maar vanwege één of meer boze ouders die van mening zijn dat hun kind onrecht is aangedaan en daarom bij het gezin zijn langs gegaan om orde op zaken te stellen.”

Lang geduurd
Van Veldhuizen gaf aan dat het lang heeft geduurd voordat de politie een beeld kon vormen van de gebeurtenissen van vorige week dinsdag. Volgens de burgemeester had dat de afgelopen week te maken met het feit veel mensen zich niet hebben durven uitspreken over het incident. „Soms uit angst. Soms uit schaamte. Misschien zelfs uit instemming”, zei Van Veldhuizen over het langdurige stilzwijgen in Dolphia.

Volgens de burgemeester is het Dolphia van de bewuste dinsdag ‘niet ons Enschede’. „Dit is niet het Enschede waar ruimte is voor iedereen die zich aan de Grondwet houdt. En dit kan en mag ook ons Dolphia niet zijn”, aldus Van Veldhuizen die het incident ook plaatste in in het perspectief van het nieuwe buurthuis in de wijk, dat vorig jaar dankzij de inzet van veel buurtbewoners werd gerealiseerd. „Daar past dit niet in. Dit breekt in één avond meer af dan er in lange tijd is opgebouwd. Dat mogen we niet gebeuren.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: