Live Live

VIDEO | UT-studenten strijden voor plek op WK Papieren Vliegtuigjes gooien

Gepubliceerd: Woensdag 20 maart 2019 17:32

VIDEO | UT-studenten strijden voor plek op WK Papieren Vliegtuigjes gooien

Tientallen studenten verzamelden zich woensdag in de kantine van gebouw de Horst van Universiteit Twente om met papieren vliegtuigjes te gooien. Niet zomaar voor de lol, maar om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap Papieren Vliegtuigjes Gooien in Salzburg, Oostenrijk.

„Ik heb geprobeerd het vliegtuig na te maken dat het huidige wereldrecord heeft gevestigd”, vertelt Patrick Zieverink. De student werktuigbouwkunde had tussen de bedrijven door wat tijd om een gooi te doen. „Ik heb meerdere filmpjes gekeken over het wereldrecord en wilde het nu zelf eens in de praktijk brengen.”

Zijn geheim? „Het gaat om balans.” Hij neemt zijn plaats in voor de rode startlijn en gooit zijn papieren vliegtuigje met flinke kracht de lucht in. De korte studie die hij naar het papieren toestel heeft gedaan mocht niet baten. Het op dat moment huidige record van 15,4 meter weet hij net niet te breken. De teleurstelling valt mee. „Het ging mij om het meedoen.”

Vliegveld
Flight Controller Gilles Rijk houdt vanaf de zijlijn toezicht op het ‘vliegveld’. „Er is best veel verkeer, dus ik zorg dat alles op rolletjes loopt”, vertelt hij op serieuze toon. De twintiger, die een pilotenkostuum draagt, legt kort de regels uit. „Het is eigenlijk heel simpel. Piloten krijgen ter plekke een A4-tje, vouwen in onbepaalde tijd een vliegtuig en gooien. Knippen en plakken is verboden.”

De deelnemers kunnen vervolgens strijden in twee categorieën: de langste airtime (de tijd in de lucht, red.) en de verste afstand. Na Universiteit Twente volgen er ook nog kwalificatierondes bij TU Eindhoven en TU Delft. De twee beste gooiers van Nederland vliegen op 18 mei naar Salzburg voor de finale.

Technische universiteiten
Het is overigens geen toeval dat de kwalificatierondes op technische universiteiten plaatsvinden. „Aerodynamica is belangrijk, dus wij verwachten veel van de technische studenten”, vertelt woordvoerder Eline Broere van Redbull, de organisatie achter de wedstrijd. Het huidige wereldrecord staat op 27,6 seconden vliegen en de grootste afstand ooit afgelegd met een papieren vliegtuigje is maar liefst 63.19 meter. De uitdaging voor de studenten is om deze records te breken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: