Live Live

VIDEO | Twentse scheidsrechter Bas Nijhuis: ‘VAR wordt rest van seizoen beveiligd in Zeist’

Gepubliceerd: Dinsdag 25 december 2018 14:04

VIDEO | Twentse scheidsrechter Bas Nijhuis: ‘VAR wordt rest van seizoen beveiligd in Zeist’

De VAR (video assistent referee) die actief is bij wedstrijden in de Eredivisie, wordt sinds kort beveiligd in Zeist. Zo vertelt de Twentse scheidsrechter Bas Nijhuis in een video voor voetbalpraatprogramma Veronica Inside: “Te gek voor woorden.”

“Afgelopen zondag, ADO - Feyenoord, was ik VAR en kom aanrijden”, vertelt Nijhuis in gesprek met Wilfred Genee. “En ik zie ineens de hondenbrigade staan. We hebben voor de rest van het seizoen beveiliging.”

Nijhuis vertelde het verhaal na de uitzending, waarop presentator Wilfred Genee het opmerkelijke feit toch nog even op beeld heeft vastgelegd in gesprek met de Twentenaar. De arbiter vertelt dat hij op de plek van zijn parkeerplaats een witte bus aantrof, die van de ingezette beveiliging was.

Kennelijk hebben kwaadwillende voetbalsupporters onlangs aangeklopt bij het VAR-centrum in Zeist, onthuld de Tukker. “Vroeger was het zo dat de scheids de fout maakte. Nu blijkt dat er de rest van het seizoen beveiliging is in Zeist omdat toch een aantal supporters hun weg hebben gevonden naar het VAR-centrum”, gaat hij verder. “Te gek voor woorden dat het moet. Ik hoop niet dat ze nog vaker terugkomen.”

Meekijken in Zeist
De VAR wordt ingezet bij spelmomenten in voetbalwedstrijden, om objectief te kunnen beoordelen of bijvoorbeeld een penalty terecht is, of een rode kaart wel of niet moet worden gegeven. De VAR is zelf niet aanwezig bij de wedstrijd, maar kijkt mee vanuit Zeist, waar de KNVB zetelt. Dat ook deze beslissingen bij bepaalde voetballiefhebbers tot wraakgevoelens kunnen leiden, blijkt uit het verhaal van Nijhuis.

Bekijk het fragment uit Veronica Inside hieronder.© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: