Live Live

VIDEO | Treurigheid in Enschedese wijk Stadsveld gaat eindelijk verdwijnen

Gepubliceerd: Woensdag 16 januari 2019 08:41

VIDEO | Treurigheid in Enschedese wijk Stadsveld gaat eindelijk verdwijnen

De rotte appel van Stadsveld wordt dit jaar weggehaald. Binnen drie maanden begint de renovatie van de winkels met 21 appartementen aan het Oogstplein in Enschede.

Bewoners van Stadsveld ergeren zich al jaren aan de treurige aanblik aan het Oogstplein. Dat bleek onder meer uit reportages van Tubantia en 1Twente Enschede in het kader van de verkiezingscampagne Ik teken voor 80. Gevraagd naar wat er beter zou kunnen in hun wijk noemden veel mensen uit Stadsveld het Oogstplein.

Criminaliteit
De helft van de 21 appartementen uit circa 1960 is dichtgetimmerd en staat al een hele tijd leeg. Het plein is af en toe in het nieuws met drugsgerelateerde criminaliteit en de supermarkt Dirk was meerdere keren het doelwit van een overval. Dirk en de chinees ernaast zijn de twee laatste huurders in de winkelplint aan het Oogstplein. De rest van de commerciële ruimtes staat al een behoorlijke tijd leeg.

Medio 2016 is door de Vereniging van Eigenaren (VvE) unaniem groen licht gegeven voor een grootscheepse renovatie. Daarvoor was sloop en de bouw van woningen ook een optie. Door verschillende omstandigheden als de recessie kwam het daar niet van. Samenwerking tussen meerdere partijen die plannen hadden in dit deel van Stadsveld kwam bovendien niet van de grond.

Vertraging
Toen de VvE in 2016 voor renovatie koos, was de verwachting dat het werk voor eind 2017 was afgerond. Financiële en procedurele hobbels hebben voor de nodige vertraging gezorgd. Maar eindelijk lijkt het Oogstplein nu toch op de schop te gaan. Het bedrijf VB&T, die de winkelplint en de appartementen voor de VvE beheert, is druk bezig met de aanbesteding van de renovatie waar de wijk reeds vijftien jaar op wacht.

Als alles voorspoedig verloopt kunnen de werkzaamheden binnen drie maanden beginnen, verwacht directeur Hans Smit van de Koopmans Bouwgroep. „We hebben de beheerder op het hart gedrukt de aanbesteding zo snel mogelijk af te ronden.”

Tijd
Koopmans is eigenaar van de winkelplint en maakt in die hoedanigheid deel uit van de VvE. Behalve Koopmans zijn dat verder vijf particuliere eigenaren van appartementen en de corporatie Ons Huis, die de resterende zestien appartementen in bezit heeft. Smit denkt dat de renovatie een half jaar in beslag neemt. „Eerst een aannemer selecteren en dan zo snel mogelijk bestellingen doen.”

Hij verwacht niet dat de levertijden van materialen een probleem opleveren, ondanks dat het in de bouw op dit moment ‘gekkenwerk’ is. De winkelruimtes worden zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant aangepakt. Van uitbreiding van de huidige winkeloppervlakte is geen sprake, zegt Smit.

Ook manager vastgoed Hans Kamphuis van Ons Huis is blij dat er eindelijk schot in de zaak zit. „We zijn niet trots op de situatie, maar vergeet niet dat we als deelgenoot van de VvE het in 2005 samen met Koopmans hebben aangedurfd de rotte appel in deze wijk op te pakken.”

Dirk van den Broek
Grootgrutter Dirk blijft toch aan het Oogstplein. De verhuizing naar de winkelruimte op de hoek Jan Vermeerstraat/Wethouder Nijhuisstraat gaat niet door. De directie van de supermarkt heeft eigenaar Koopmans zelf verzocht om het huurcontract voor onbepaalde tijd niet te beëindigen, zegt directeur Hans Smit van het Enschedese bouwbedrijf. Een woordvoerder van Dirk laat desgevraagd weten geen toelichting te willen geven op dit besluit. „Wij onthouden ons van commentaar inzake toekomstige ontwikkelingen.”

Overeenkomst
In december 2016 werd nog wereldkundig gemaakt dat Dirk definitief van het Oogstplein zou vertrekken, na jaren van onduidelijkheid. Die bekendmaking werd gedaan tijdens de ondertekening van de exploitatie-overeenkomt tussen onder andere projectontwikkelaar DC Vastgoed en de gemeente voor het te renoveren deel van Stadsveld aan de Jan Vermeerstraat en Wethouder Nijhuisstraat. Die renovatie van zowel winkelruimtes als bovengelegen appartementen is in volle gang.

Niet Dirk, maar supermarkt ALDI wordt straks de nieuwe huurder van het winkelpand op de hoek van de Jan Vermeerstraat en de Wethouder Nijhuisstraat. Dit filiaal van ALDI is nu nog twee straten verderop gevestigd aan de Nicolaas Maesstraat. Wat er met dat pand gebeurt is nog onbekend.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Lingmont

Deel deze pagina: