Live Live

VIDEO | Tijd van waarschuwen is voorbij, er wordt bekeurd

Gepubliceerd: Vrijdag 31 juli 2020 11:17

VIDEO | Tijd van waarschuwen is voorbij, er wordt bekeurd

De 1,5 meter afstand tussen mensen om het coronavirus geen kans te geven over te springen, moet kost wat kost worden gehandhaafd. Volgens burgemeester Onno van Veldhuizen is de tijd van waarschuwen voorbij. Er worden met ingang van zaterdag vaker boetes uitgedeeld. En mondkapjes zijn niet aan de orde: "Dat zijn duizend-dingen-doekjes. Die werken niet."

Henk ten Harkel | 1Twente

De burgemeester is net van vakantie terug en ziet de drukte in de stad toenemen. “Mensen komen terug van vakantie, de Duitsers hoeven hier geen mondkapjes te dragen, er zijn meer toeristen en het studentenleven begint weer.” Voor de burgemeester is dat genoeg reden om de teugels aan te halen.

“We waarschuwen minder, bekeuren wordt meer. De anderhalve meter moet worden afgestoft. Je ziet dat we daar mee worstelen, terwijl dat de manier is om besmettingen tegen te gaan. Handen wassen en thuisblijven, hoort er ook bij.” Er werden tot 28 juni in Twente 179 boetes uitgedeeld.

Weinig besmettingenVoor alles moet worden voorkomen dat besmettingshaarden ontstaan, vindt de burgemeester. Dat is nog niet zover. Feitelijk is er op dit moment in Twente niet zoveel aan de hand. Er zijn weinig besmettingen. “We staan er goed op”, zegt Van Veldhuizen. Maar waarom dan toch strenger toezien op die anderhalve meter? “We zien overal om ons heen dat er meer besmettingshaarden komen. In Nederland, Europa, wereldwijd. We willen die tweede golf hier niet.”

App crowdcontrol
Behalve het uitdelen boetes wordt meer gedaan om massale volksbewegingen te voorkomen. Er wordt hard gewerkt aan een app voor ‘crowdcontrol’. “Daarmee kunnen we zien hoe druk het is in de stad en desnoods de stad afsluiten als het te gek wordt.”

Privéfeestjes
Andere instrumenten die van stal gehaald kunnen worden zijn het instellen van eenrichtingsverkeer, minder evenementen toestaan en kijken hoe je om gaat met privéfeestjes. “Er zit een toenemend probleem. En we hebben grondwettelijk geen titel om daar iets aan te doen.” Het zit ‘m vooral dwars dat steeds meer bedrijfsfeestjes worden georganiseerd met tientallen mensen die op privégrond worden gehouden. “We moeten daar iets op verzinnen.”

Mondkapjes
Mondkapjes horen zeker niet bij de instrumenten die Van Veldhuizen wil inzetten om besmettingen te beteugelen. “Voorlopig niet. Zeg nooit, nooit. Maar het zijn wel duizend-dingen-doekjes geworden. Dragers zitten er constant met de vingers aan, stoppen dat ding in de broekzak. Weinig hygiënisch allemaal. Niet medische mondkapjes doen echt niet veel. Ik zie als voorzitter van de Veiligheidsregio geen aanleiding om daarmee iets te doen.”

Komend weekeinde wordt er strenger gehandhaafd. “Wees scherper, heb ik tegen de handhavers gezegd."

Deel deze pagina: