Live Live

VIDEO | Studentenkroeg 't Gat in de Markt net op tijd klaar met grondige verbouwing

Gepubliceerd: Woensdag 14 augustus 2019 08:45

VIDEO | Studentenkroeg 't Gat in de Markt net op tijd klaar met grondige verbouwing

Studentenkroeg ‘t Gat in de Markt gaat maandag na negen maanden renoveren eindelijk open. Net op tijd voor de nieuwe lichting studenten. Het studentencafé van studentenvereniging Audentis onder de Oude Markt sloot in november wegens wateroverlast en asbest in de kelder.

Volgens Audentis-preses Pim de la Fuenta heeft de ondergrondse kroeg flink wat tegenslagen te verduren gehad. Na de ontdekking van het asbest volgde sanering. Dat duurde maanden. Het was meteen het startschot om het pand goed onder handen te nemen. Isolatielaag
„Alle buitenmuren en de houten lambrisering zijn vervangen”, zegt De la Fuente. „Je kon met een breekijzer het hout makkelijk afbreken. We hebben nu een isolatielaag toegevoegd zodat het hout niet weer vermolmd.” Om houtrot te voorkomen is ook de luchtvoorziening aangepakt. Vanwege nieuwe brandveiligheidsreglementen hangt deze niet meer boven, maar tegenover de ingang.

Ook ging de riolering op de schop, namen monteurs het sanitair onder handen en werden de waterpompen vervangen. Ondertussen voerde Audentis overleg met de gemeente over een nieuw huurcontract. Door alle werkzaamheden van externe partijen kon de kluscommissie van de studentenvereniging pas eind mei ‘t Gat in om het interieur naar wens te maken.

Verhoogde huur
„De gemeente dekt de kosten, maar wij betalen dat indirect terug door een verhoogde huur”, zegt De la Fuente. „Op jaarbasis moeten we een paar duizend euro meer betalen. Daarvoor hoeven de prijzen niet omhoog. ‘t Gat in de Markt is winstgevend. Het is een begrip: studenten weten het ‘s nachts tussen twaalf en één gemakkelijk te vinden. Dus bier blijft 1,80 euro en een shotje 2 euro.”

‘t Gat in de Markt sloot drie keer eerder. Reden daartoe was wateroverlast, rotting en overlast van stank. Eerst in 2006, daarna in 2015 en laatst in november. Bij de tweede keer stond het water tot aan de rand van de bar.

Onderhoudsplan
Om te zorgen dat ‘t Gat in de Markt niet weer door verbouwing noodgedwongen moet sluiten, schrijft De la Fuente een onderhoudsplan. „Deze renovatie lost al veel op, maar schoonhouden is nodig om het in goede staat te houden. We maken nu een plan voor toekomstige Audentis-leden.”

Bram van Doorn van de kluscommissie is blij dat het einde van metamorfose in zicht is. „We hebben deze zomer zeker driehonderd uur gewerkt. Nu nog een week verven en we zijn er klaar voor.” Het plafond is nu het volgende slachtoffer van de werkdrift.

Heropening
De kroeg opent maandag 19 augustus om 23.00 uur. Precies op tijd om de golf studenten van het aankomend schooljaar te ontvangen en de nieuwe aanwas bekend te maken met het begrip onder studenten. Studentenkaart is verplicht. Eerder op de dag houdt Audentis een officiële borrel om de klussers en sponsoren te bedanken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: