Live Live

VIDEO | Romee (20) uit Enschede verkoopt haar rijst, noten en pasta zonder verpakking

Gepubliceerd: Vrijdag 08 februari 2019 09:36

VIDEO | Romee (20) uit Enschede verkoopt haar rijst, noten en pasta zonder verpakking

Ze probeert al zo'n drie jaar afvalvrij te leven. De 20-jarige studente Romee Hoeksma (20) wil zo haar steentje bijdragen aan een groenere wereld. Met haar bedrijf Loose, dat verpakkingsvrij voedsel verkoopt, wil ze anderen inspireren om milieubewuster te leven.

In Enschede kon je nergens boodschappen zonder verpakking kopen. Daarom begon Romee Hoeksma vorig jaar mei haar eigen bedrijf. "Omdat een fysieke winkel te hoog gegrepen was, ben ik begonnen met een onlinewinkel. Ik wil flexibel wil zijn, juist omdat tegenwoordig bijna alles wordt bezorgd en de mensen druk zijn."

Het concept is simpel: je bestelt de producten online en ze worden per fiets bij je afgeleverd. Dat gebeurt op donderdag en zondag tussen 17.00 en 19.00 uur. Deze producten worden geleverd in weckpotten, waarvoor je een eenmalige borg van 30 euro betaald. Bij de daaropvolgende bestellingen worden de potten omgeruild voor gevulde potten, zodat je niet opnieuw hoeft te betalen. Als je zelf potten hebt, gelden deze borgkosten niet, maar betaal je voor het vullen hiervan.

Op dit moment verkoopt Hoeksma alleen droogwaren, omdat die vrij lang houdbaar zijn. Haar assortiment bestaat onder andere uit noten, pasta, rijst en kruiden. Bovendien verkoopt ze de droogwaren deels uit overtuiging. "Ik leef zelf veganistisch, omdat ik denk dat dit de toekomst is. Daarom heb ik me daar bij Loose ook aan gehouden, want dat wil ik graag stimuleren."

Afvalvrij leven
Dat Hoeksma groen leeft, moge duidelijk zijn: ze gaat naar de markt met een tas, zodat ze geen afval mee terug hoeft te nemen, en fietst liever om naar een andere supermarkt als daar een product zonder plastic omhulsel ligt. "Als in de volgende supermarkt wél een komkommer ligt zonder verpakking, voelt dat als een overwinning - dat maakt het ook leuk. Mensen denken vaak dat het een beperking voor mij is om afvalvrij te leven, maar ik maak juist de bewuste keuze hiervoor."

Ze blogt twee keer per week over haar groene leven, maar ook over andere dingen die een positieve impact hebben op het leven. Zo schrijft ze over het nut van vrijwilligerswerk en hoe ze de straten schoonmaakt van afval. Ze volgt de opleiding Facility Management, aan het Saxion in Deventer. "Ik mag in februari afstuderen bij een bedrijf in Deventer dat oesterzwammen kweekt op koffiedik. Ze maken daar van een restproduct een eindproduct, en daar mag ik een marketingplan voor schrijven. Dat is superinteressant en past helemaal in mijn straatje."

Als ze klaar is, wil ze nog een master volgen, die ook gerelateerd is aan haar idealen. Naast haar studie wil ze met Loose nog meer mensen overtuigen om naar een circulaire economie toe te werken. Zie: whenateengoesgreen.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Elger Brummelhuis van 1Twente interviewde Romee Hoeksma over haar project. Beluister het interview hier:

Deel deze pagina: