Live Live

VIDEO | Pop-upwinkel in Enschede om stedenband met Dalian te vieren

Gepubliceerd: Vrijdag 05 juli 2019 17:01

VIDEO | Pop-upwinkel in Enschede om stedenband met Dalian te vieren

Al tien jaar lang onderhoudt Enschede warme banden met het Chinese Dalian. Dat wordt de komende zaterdagen gevierd met een pop-upstore in de Haverstraatpassage.

Het winkeltje draagt de naam Two Sisters, om de innige band te benadrukken. Marc Boumeester, directeur van AKI Artez, is een van de initiatiefnemers. Kunst is dan ook een belangrijk onderdeel van de uitwisseling. Zowel docenten als studenten van Artez gaan over en weer op bezoek en zelf was Boumeester ook al regelmatig te gast in China. Onderdeel van de viering van het jubileum is dan ook een tweedelig kunstwerk, gemaakt door allerlei mensen uit beide landen. De helft hangt straks in China, de andere helft hier, als symbool van de innige band. „Ik hoop dat het op een mooie openbare plek komt te hangen.”

Elkaars sterke punten
Dalian en Enschede hebben op het eerste gezicht weinig gemeen, maar dat kan juist een enorm voordeel zijn. beide landen kunnen elkaars sterke punten benutten. Denk eens aan de mogelijkheden in een land met zo’n dichte bevolking, schetst Boumeester. „Nederlanders zijn erg creatief, daar is veel vraag naar in China. En wat wij van China kunnen leren is de schaal waarop ze dingen kunnen realiseren.” Zelfs al profiteer je niet direct, dan nog is er winst. „Zo’n band brengt ons het besef dat we allemaal verbonden zijn met elkaar. Dat alles wat we doen, effect heeft op de rest van de wereld.”

De pop-upstore is slechts vier zaterdagen te bezoeken. Door gebrek aan menskracht kan het ‘winkeltje’ niet vaker open zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Deel deze pagina: