Live Live

VIDEO | Pakhuis Oost-debat over vuurwerk

Gepubliceerd: Dinsdag 28 januari 2020 18:42

VIDEO | Pakhuis Oost-debat over vuurwerk

Het zal niemand zijn ontgaan: na de afgelopen jaarwisseling is de vuurwerkdiscussie opnieuw opgelaaid. Dit keer heviger dan ooit. Een meerderheid van de Nederlanders spreekt zich uit voor een geheel of gedeeltelijke verbod op consumentenvuurwerk. En ook in de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid voor een dergelijk verbod af.

Ernst Bergboer | 1Twente

In Enschede speelt het vraagstuk op een bijzondere manier. Enerzijds omdat de stad een uitzonderlijk verleden heeft, als het om vuurwerk gaat. De collectieve herinnering aan zowel de ramp als aan het dodelijke ongeval van vorig jaar is nog vers. Een uitgebreid gesprek met inwoners - de zogenaamde “burgerdialoog” - leidde tot vuurwerkvrije zones en een handhavingsaanpak die draait om aanwezigheid, wijzen op wat wel en niet mag en gesprek. Over de vraag of die aanpak werkt, bestaat geen eenduidig beeld, zo bleek tijdens de 053-aflevering. Bovendien is Enschede een grensgemeente, waarmee bij een verbod de kans levensgroot is dat vuurwerkliefhebbers over grens hun inkopen gaan doen. Illegaal. Belangrijke aantekening daarbij is dat zestig procent van de ongelukken veroorzaakt worden door illegaal vuurwerk.

In Pakhuis Oost praten Joeri Pool (Statenlid PVV), de heer Haarman (vuurwerkexpert), Paul van der Valk (longarts en opleider), Jan Arie Bijl (voorlichter gemeente Enschede), Peter van der Vloet (ambulancechauffeur) en Gert Jan Tillema (fractievoorzitter D66 Enschede) met elkaar en met het publiek over de vraag hoe het verder moet in onze stad.

Het gesprek wordt geleid door Henk ten Harkel en Ernst Bergboer (1Twente, Pakhuis Oost). Van harte welkom!


Kijk hieronder de 053-aflevering over vuurwerk terug!

Vuurwerkdebat
Pakhuis Oost, Balengebouw (Lonnekerspoorlaan 114)
Woensdag 29 januari
Aanvang: 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur
Toegang vrij

Foto: Reinier van Willigen, © TC Tubantia.

Deel deze pagina: