Live Live

VIDEO | Overijssel heeft een nieuwe coalitie, partijen zijn eruit na maanden onderhandelen

Gepubliceerd: Donderdag 06 juni 2019 12:50

VIDEO | Overijssel heeft een nieuwe coalitie, partijen zijn eruit na maanden onderhandelen

CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP zijn eruit. Zij vormen de komende vier jaar de nieuwe coalitie in de provincie Overijssel. Komende dinsdag 11 juni presenteren ze in Almelo hun akkoord en de kandidaat-gedeputeerden.

Daarmee komt een einde aan bijna drie maanden onderhandelen. Een maand geleden maakte formateur Bart Krol bekend dat een coalitie van deze vijf partijen de meest kansrijke samenwerking in de provincie is. Sindsdien zitten de partijen met elkaar om tafel om over de inhoud van hun akkoord te onderhandelen.

Geen Forum
Een eerdere poging om tot een nieuw college met Forum voor Democratie, CDA, VVD, PvdA en ChristenUnie te komen strandde, nadat de PvdA zich terugtrok vanwege felle kritiek van de eigen achterban op de samenwerking met Forum voor Democratie. Daarmee kwam die partij definitief buiten spel te staan.

De nieuwe samenwerking, waarbij Forum werd ingeruild voor de SGP, bleek wel kansrijk. Op 11 juni presenteren de fractievoorzitters met formateur Krol hun akkoord en maken ze bekend wie de nieuwe gedeputeerden zijn. Die in de Provinciale Statenvergadering van 19 juni geïnstalleerd worden.

┬ę Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: