Live Live

VIDEO | Oude waaltjes terug in klinkerweg Enschede kost twee ton extra

Gepubliceerd: Maandag 09 september 2019 20:57

VIDEO | Oude waaltjes terug in klinkerweg Enschede kost twee ton extra

Mochten de oude waaltjes worden teruggeplaatst aan de Harberinksweg, dan komt dat de gemeente op een extra kostenpost van tweehonderdduizend euro te staan.

De gemeente Enschede wil de Harberinksweg ‘zo karakteristiek mogelijk’ opnieuw bestraten, waarbij de te kiezen nieuwe steen nog onderwerp van gesprek is met de omwonenden op de Usseler Es. Dat gaf wethouder Jurgen van Houdt maandagavond aan als antwoord op de vragen die vijf raadsfracties hebben gesteld over de veelbesproken weg. Dat zal in principe gebeuren met een nieuwe, gebakken klinker, maar het opnieuw bestraten met de oude waaltjes is in theorie niet onmogelijk. Dat kost dan wel twee ton extra voor de twee aan te pakken weggedeelten, ofwel 100 duizend euro per traject.

166.000 euro
Aan de Harberinksweg worden in twee fasen bestratingswerkzaamheden uitgevoerd in verband met de volgens de gemeente geconstateerde slechte staat van de weg. Voor het eerste gedeelte van de werkzaamheden is, met de nieuwe klinkers, een aanneemsom van 166.000 euro is gemoeid. Dat is inclusief de aanleg van een verkeersplateau. Het tweede deel moet nog worden aanbesteed.

Keuze raad

Of er twee ton extra komt voor het bestraten met de oude waaltjes is aan de gemeenteraad, zei Van Houdt. „Het is aan u daar financiële ruimte voor te vinden en keuzes in te maken.” De wethouder achtte een meerderheid in de raad niet reëel. „Die meerderheid heb ik niet gezien. Het lijkt me hoe dan ook ook een moeilijke zaak worden, aangezien we nog een ton moeten bezuinigen op wegen.”

Landschapsarchitect
Van Houdt denkt dat met een nieuwe gebakken klinker zoveel mogelijk recht wordt gedaan aan het karakteristieke aanzien van de weg. „Om die reden hebben we na overleg met de landschapsarchitect niet gekozen voor asfalt. Bovendien zijn we dus nog in overleg met de omwonenden over het type steen en de wijze waarop deze wordt gelegd.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: