Live Live

VIDEO | Onlineveiling mislukt: Landgoed Het Schuttersveld in Enschede uit de verkoop

Gepubliceerd: Dinsdag 15 januari 2019 10:49

VIDEO | Onlineveiling mislukt: Landgoed Het Schuttersveld in Enschede uit de verkoop

De historische buitenplaats Het Schuttersveld is voorlopig uit de verkoop gehaald. Een veiling online leidde niet tot het gewenste resultaat.

Er waren gegadigden genoeg voor Het Schuttersveld. Onder wie een aantal vermogende particuliere liefhebbers van historische panden en een projectontwikkelaar. Hun biedingen kwamen echter nog niet in de buurt van de prijs die de huidige eigenaar, Anna van Heek uit Almelo, voor ogen had. „Een veiling was achteraf geen goed idee”, zegt Egbert ten Cate, haar echtgenoot. Het verkopen van een complex als Schuttersveld is volgens Ten Cate ingewikkeld en vergt veel tijd. „En dat is met een veiling niet te forceren.”

Tijd was rijp

Ten Cate zorgt al meer dan dertig jaar voor het onderhoud van het monumentale landhuis en de tijd was rijp om Schuttersveld te verkopen, mede gezien zijn leeftijd (73). „Verhuren zou betekenen dat je er weer voor tien jaar aan vast zit en dan ben ik 83. Bovendien wonen alle drie kinderen in het westen van het land en die hebben niet de ervaring die ik hiermee heb”, zei hij in oktober.

Daar kwam bij dat de laatste exploitant van de bistro in het voormalige koetshuis in 2018 al binnen twee jaar failliet ging, chef-kok John Spruit. „Het faillissement heeft het imago van Het Koetshuis beschadigd, zonder meer. Maar tegelijkertijd heeft het ons besluit om te verkopen vergemakkelijkt. Anders waren we misschien niet op de gedachte gekomen.” Het was hét moment om te verkopen, daar waren het echtpaar Ten Cate en hun kinderen het over eens.

Verhuur
Schuttersveld, inclusief bistro Het Koetshuis, twee dienstwoningen en het landschapspark, werd op veilingsite bog-auctions.com te koop aangeboden. De begeleiding was in handen van makelaarskantoor Boers&Lem. Nadat de veiling was gesloten, hebben Ten Cate en zijn vrouw echter besloten Schuttersveld uit de verkoop te halen. Het makelaarsbord is van het gazon voor de villa verwijderd. „De verkoop is op een laag pitje gezet. Misschien wordt het over een jaar, of twee jaar, opnieuw ter verkoop aangeboden. Het is moeilijk te zeggen wanneer het moment daarvoor geschikt is. We moeten geduld hebben.” Ten Cate blijft dus voor het onderhoud zorgen zolang Schuttersveld nog in de familie is, om het complex met het oog op toekomstige verkoop in goede staat te houden. Bistro Het Koetshuis wordt mogelijk weer verhuurd. „Er zijn geïnteresseerden, maar we moeten er eerst nog goed over nadenken.”

Michelinster
Villa Schuttersveld is een van de tien historische buitenhuizen in Twente die nog in particuliere handen is. Het was ten tijde van de veiling precies 160 jaar geleden dat textielfabrikant Hendrik Jan van Heek het monumentale complex met villa, koetshuis, twee dienstwoningen en de drie hectare grond kocht van de stichter, de Belgische textielfabrikant Charles Louis de Maere. De familie Van Heek is sindsdien al generaties lang eigenaar van de buitenplaats. De villa was na het vertrek van de laatste Van Heek-bewoner heel lang het kantoor van bouwbedrijf Te Pas. Sinds Te Pas vertrok, staat het gebouw al ongeveer vier jaar leeg. Het koetshuis was decennia in gebruik als restaurant, vele jaren met chef-kok Fred Bohnke, die er ooit een Michelinster kreeg.

Onderstaand video werd gemaakt in oktober, toen Het Schuttersveld na 160 jaar te koop stond.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: