Live Live

VIDEO | Nieuwe fietsvisie voor Enschede: gemeente vraagt om mening van inwoners

Gepubliceerd: Zondag 28 juni 2020 10:52

VIDEO | Nieuwe fietsvisie voor Enschede: gemeente vraagt om mening van inwoners

De gemeente Enschede is bezig met het maken van de nieuwe fietsvisie 2020-2030. In die fietsvisie staat welke straten in Enschede op de schop gaan of aangepakt moeten worden om de stad beter bereikbaar en doorsteekbaar te maken. “In de nieuwe visie zijn vier speerpunten heel belangrijk”, aldus projectleider Benjamin Groenewolt in 1Twente Vandaag.

Redactie | 1Twente

Eén van de pijlers die in de nieuwe fietsvisie staan heet ‘de basis op orde’. “Wat gaat eigenlijk al goed? Dat willen we vasthouden”, legt Groenewolt uit. “Maar we hebben ook een hoofdstuk waarin we praten over plekken die nog aangepakt moeten worden. Fietsen in de wijken bijvoorbeeld. Maar ook fietsen voor iedereen. Een enkeling vindt sommige verkeerssituaties misschien te complex. Dat willen we voorkomen en die plekken juist herinrichten.”

Daarnaast heeft Groenewolt het ook over de balans in onze stad: waar willen we fietsen hebben en waar niet? Als voorbeeld noemt hij de binnenstad. “De horecaondernemers op de Oude Markt willen juist dat veel bezoekers komen. Meestal komen die op de fiets. Aan de andere kant hebben we, met name op zaterdagen, te maken met veel bezoekers in de binnenstad. Hoe zorgen we er dus voor dat we die twee dingen met elkaar kunnen combineren”, licht hij toe.

Discussie aangaan
Om juist deze “probleemzones” aan te pakken, kijkt de gemeente continu samen met de inwoners hoe blij ze zijn met fietsen in de stad. Om de twee jaar houdt de gemeente daarom een enquête.

Ook de nieuwe fietsvisie moet laten zien waar de stad naartoe wil. Hiervoor zijn Groenewolt en zijn collega’s de straat op gegaan, zijn met mensen en belangenverenigingen in gesprek gegaan. “Daaruit zijn allemaal goede ideeën gekomen en dat leggen we nu voor aan de stad in een ‘stadsgesprek fiets’”, aldus Groenewolt.

Stemmen kan nog tot 5 juli op enschede.nl.


foto: Ernst Bergboer

Deel deze pagina: