Live Live

VIDEO | Nieuw partycentrum in Wesselerbrink: van Assyrische bruiloft tot Duits bedrijfsfeest

Dinsdag 03 december 2019 09:42

VIDEO | Nieuw partycentrum in Wesselerbrink: van Assyrische bruiloft tot Duits bedrijfsfeest

De locatie is verrassend: bedrijventerrein De Reulver. Hier hebben de Assyrische broers Daoud een luxe partycentrum gebouwd. Het wordt vooral gebruikt voor de grote bruiloften in de Assyrische gemeenschap.

Anja Kruise | Tubantia

Van buiten ziet het nieuwe pand van Eventique Party er uit als een enorme grijze doos. Eenmaal binnen stap je in een wereld vol luxe en blingbling. Aan het plafond hangt een enorme kroonluchter, het pronkstuk van de feestzaal. Gastvrouw Christien Daoud van Eventique heeft de lamp met de hand gemaakt, naar een voorbeeld in Dubai. „Ik heb er twee weken aan gewerkt, samen met een tante die specialist is op het gebied van bloemschikken.”

Uitermate geschikt

De nieuwe feestzaal is sinds kort open. Op de plek waar duizenden kinderen leerden zwemmen bij zwemschool Zwem Inn, worden nu vooral trouwfeesten gehouden met honderden gasten. De locatie op de kop van industrieterrein De Reulver lijkt wat vreemd, maar blijkt juist uitermate geschikt. „Er is hier parkeergelegenheid genoeg, zeker in het weekeinde als de bedrijven zijn gesloten. Dat betekent ook minder overlast”, stelt Daniël Hana, broer van Christien en verantwoordelijk voor de bedrijfsmarketing.

Kerken
Daar komt de ligging pal naast de Wesselerbrink bij, de wijk waar een groot deel van de Assyrische gemeenschap in Enschede woont. En minstens zo belangrijk: de twee Syrisch-orthodoxe kerken in de wijk zijn vlakbij. Daniël Hana: „Bruiloften in onze gemeenschap waren meestal in Hengelo of Beckum. Dan werd de kerk door veel gasten nogal eens overgeslagen vanwege het heen en weer rijden. Dat hoeft nu dus niet meer.”

Duizend mensen
Sinds de opening hebben ze voornamelijk bruiloften gehad. De Assyrische trouwfeesten zijn lang niet meer zo groot als een jaar of tien geleden. Toen was een gastenlijst van duizend mensen heel gewoon, 500 gasten van de bruid, 500 van de bruidegom. „Tegenwoordig zijn er vaak 400 gasten, 200 van elke kant”, legt Noebar Daoud uit. Hij is de echtgenoot van gastvrouw Christien en samen met zijn broer Jacob eigenaar van het feestcomplex. De bruiloft van afgelopen zaterdag was met 250 gasten nog ‘bescheidener’. „Maar dat kwam omdat de bruidegom Nederlands was. In de Nederlandse cultuur is het niet de gewoonte om ook alle verre familieleden als achternichten en achterneven uit te nodigen. Bij ons wel.”

Hennafeest
Behalve bruiloften waren er doopselfeesten. En een hennafeest: een traditioneel vrijgezellenfeest voor vrouwen waarbij hun handen met henna worden versierd. Op de agenda staan nog een personeelsfeest voor 300 medewerkers van een Duits bedrijf en een islamitisch besnijdenisfeest. „Iedereen is hier welkom”, benadrukt Noebar Daoud.

Hoofdmoot

Maar bruiloften in eigen kringen vormen toch wel de hoofdmoot. Bij de indeling van de ruimte en de inrichting heeft Christien gebruik gemaakt van haar eigen ervaringen. Zo heeft de zaal een extra breed gangpad waarover het kersverse bruidspaar naar het bruidspodium loopt. Dat heeft te maken met veiligheid, voor als er vuurwerk wordt afgestoken. Bij de damestoiletten zijn twee kleedhokjes. „Handig voor als je op een avond twee verschillende jurken wilt dragen. Of als je nog met de auto naar huis moet. Dan kun je je hier omkleden in plaats van dat je in je galajurk moet rijden”, legt ze uit. In de ruimte staat een kingsize fauteuil met zacht fluweel. „Worden veel fotoshoots gemaakt. En baby’s krijgen hier de borst.”

Diamant
De feestzaal zelf heeft de vorm van een diamant. „Dan kun je ook als je op de buitenste rij zit nog contact hebben met elkaar en de andere familie beter leren kennen.”

Of een grote feestlocatie als Eventique bestaansrecht heeft? „Binnen onze gemeenschap wordt heel veel getrouwd”, verzekert Daniël. Christien en Noebar Daoud zijn kort geleden naar Enschede terugverhuisd vanuit Amsterdam, waar ze een pizzeria hebben in hartje centrum. Ook die stap zegt genoeg over het vertrouwen in de nieuwe toekomst.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: