Live Live

VIDEO | Natuurgebieden dreigen risicogebied te worden

Gepubliceerd: Woensdag 25 maart 2020 20:05

VIDEO | Natuurgebieden dreigen risicogebied te worden

Binnenblijven is de norm. Maar als er dan naar buiten wordt gegaan, zoeken velen natuurgebieden op. Rob Welten, burgemeester van Haaksbergen, bezint zich op wat te doen als die toeloop te groot wordt.

Ernst Bergboer | 1Twente

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, eigenaren van grote lappen natuurschoon in de gemeente Haaksbergen, hebben het signaal al afgegeven: de drukte wordt niet minder, eerder meer. “We moeten opletten dat we het niet te druk maken”, vat Welten het samen.

“Mensen zoeken de ruimte op”
Eenzelfde trend was de afgelopen dagen op de stranden te zien. Welten: “Mensen zoeken de ruimte op, en dat is logisch. Maar als het te druk wordt, moeten we gaan reguleren.” Welten heeft aanleiding om daarover na te denken. Het Witte Veen, het Buurserzand en het Haaksbergerveen liggen bijvoorbeeld binnen de Haaksbergse gemeentegrenzen.

De burgemeester denkt bij die maatregelen vooralsnog aan adviezen. “Twentenaren zijn redelijke mensen die zich, ook in coronatijd, daar goed aan houden. Ga minder in het weekend naar natuurgebieden, meer door de week. Zoek de vroeg en late uurtjes op.”

Meldpunt
Welten onderhoudt nauwer dan gebruikelijk contact met ‘groene boa’s’, buitengewoon opsporingsambtenaren met een bevoegdheid om te bekeuren, die het buitengebied in de gaten houden. Hij onderzoekt of het nodig is een meldpunt te openen, om ervoor te zorgen dat informatie over het gebruik van natuurgebied goed kan worden uitgewisseld.

Kijk hieronder het interview met Welten van 1Twente Vandaag terug.


Beeld: Henk ten Harkel, © 1Twente

Deel deze pagina: