Live Live

VIDEO | Met smartphone naar het Enschede van vroeger

Gepubliceerd: Dinsdag 05 februari 2019 12:24

VIDEO | Met smartphone naar het Enschede van vroeger

Wie met z'n mobiele telefoon in het monumentale verleden van de stad Enschede en in andere verhalen wil duiken, die kan zijn hart ophalen. Enschede heeft sinds kort namelijk twee apps. De app Stadslegendes en een app van de SHSEL, de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker.

De Jacobuskerk, die ziet er heel anders uit dan het vroegere godshuis aan de rand van de Oude Markt. Het oude stadhuis dat in 1933 plaatsmaakte voor de creatie van Gijsbert Friedhoff zoals Enschede die nu kent en de ontstaansgeschiedenis van het brandmonument. Het zijn zomaar drie voorbeelden van de nieuwe app over heden en verleden van Enschede.

Markante punten
Met de smartphone struinen langs 64 markante punten in het centrum en het binnensingelgebied van Enschede, het kan sinds kort via de ingenieuze applicatie van de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL).

Hotspots
Met 4G of wifi navigeert de stadsbezoeker via gps langs de tientallen hotspots. Van het onderkomen van Concordia/café SamSam tot de monumentale Wilhelminaflat aan de rand van het Volkspark. Via augmented reality komt tijdens een wandeling door de stad ter plekke een schat aan info beschikbaar.

Sloophamers
Die toegevoegde digitale werkelijkheid bestaat steevast uit beeldmateriaal uit vroegere tijden. Vaak gaat het om panden die, tot afschuw van menig stadsbewoner, lang geleden ten prooi vielen aan de slopershamer. In andere gevallen staan monumentale objecten centraal die de tand des tijds hebben doorstaan en waarover de rijke geschiedenis voor het voetlicht wordt gebracht.

De app vormt de ultieme jubileumactiviteit van de SHSEL. „We hebben vorig jaar onze 50ste verjaardag gevierd met allerlei activiteiten”, zegt Jan Brummer. „Maar deze app is de kroon op het werk. Het heeft een paar centen gekost om dit voor elkaar te krijgen, maar het resultaat mag er zijn.”

Doelgroep

De app met illustraties en uitgebreide informatie over de ruim zestig bezienswaardigheden richt zich op iedereen die geïnteresseerd is in het heden en verleden van Enschede. „We hebben de jongeren wel een beetje als een bijzondere doelgroep”, zegt oud-schooldirecteur Frank van Nieuwenhuijsen.

„Die weten vaak niet al te veel over bijvoorbeeld het textielverleden, maar ze zijn wel geïnteresseerd. Scholen die belangstelling hebben kunnen ons benaderen. Dan komen we langs. Ze kunnen ook met ons de app-route lopen.”

Niet af
De app is met de nu beschikbare bezienswaardigheden niet af. Het is een dynamisch en 'levend' document. Gerard Hemelt van de SHSEL: „Als mensen beter of mooier illustratiemateriaal denken te hebben, dan kunnen ze dat ons melden. En dan is het altijd mogelijk de app aan te passen.”

Wie 64 locaties wil bezoeken en de illustraties en informatie tot zich wil nemen, die wacht een flinke wandeling door de stad. Hemelt: „Maar je hoeft natuurlijk niet in één dag langs al die punten. Je kunt er ook na drie of vier mee ophouden, de app sluiten en er een andere keer weer op uittrekken. Dat is het mooie.”

App
De app is onder de naam Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker beschikbaar in de App Store of via Google Play.

Scholen

Scholen (bovenbouw basisscholen en middelbare scholen) die geïnteresseerd zijn in informatie of een rondleiding door de SHSEL, die kunnen mailen: fvnieuwenhuijzen@shsel.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: