Live Live

VIDEO | Met drone op zoek naar warmteverlies bij huurhuizen in Enschede

Donderdag 05 december 2019 12:15

VIDEO | Met drone op zoek naar warmteverlies bij huurhuizen in Enschede

De Woonplaats heeft de daken van een deel van de 65 huurwoningen in ’t Ribbelt geïsoleerd. Om het effect te meten is gisteren voor het eerst een drone gebruikt.

Bert Hellegers | Tubantia 


Bewoners van ’t Ribbelt kijken op de vroege woensdagmorgen vreemd op van een bord langs de Steenweg: ‘Waarschuwing: drone operatie. Let op, u betreedt gecontroleerd gebied’. Een zoemend geluid verraadt de drone die boven de buurt hangt. Het toestel is uitgerust met een speciale camera voor het maken van thermografische beelden van de woningen. „We hopen hiermee precies te kunnen zien hoeveel warmteverlies er is. Het is voor ons een experiment”, zegt Rutger Bruin van De Woonplaats.

Deze corporatie brengt momenteel nieuwe dakpannen en isolatie aan op haar 65 huurwoningen in de wijk. Een deel van de werkzaamheden is inmiddels afgerond. Bruin: „Het is nu een goed moment om te kijken wat het effect is. Hoe groot zijn de verschillen tussen wel en niet-geïsoleerde woningen? Zijn er nog zwakke plekken? Bijvoorbeeld rondom de aansluiting bij schoorstenen en de gevels. We krijgen op deze manier ook informatie over de materialen die we voor de dakisolatie gebruiken. Is de werking wat we ervan verwachten?”

Hoogwerker
Normaal moeten Bruin en zijn collega’s voor antwoorden op die vragen elke woning individueel inspecteren. Daarvoor wordt veelal een hoogwerker ingeschakeld. Die lijkt in de toekomst voor dit klusje verdrongen te worden door een drone, want Bruin toont zich enthousiast over de inspectie vanuit de lucht. „Voordeel is natuurlijk dat je in korte tijd gegevens krijgt van hele woonblokken.”

De inzet van de drone vergde wel wat voorbereidingstijd. Enschede geldt als een no-flyzone en dus is er een ontheffing nodig. „We hebben ook toestemming gevraagd bij de verkeersleiding van vliegveld Twente en bij het ziekenhuis. Op het moment dat een helikopter van MST de lucht ingaat, krijgen we een seintje en moet de drone direct naar beneden”, vertelt Bruin, die op deze morgen met de medewerkers van het gespecialiseerde Groningse bedrijf Eyefly de vrieskou trotseert.

De thermografische opnames moeten vroeg worden gemaakt. „In ieder geval voordat de zon begint te schijnen”, licht dronepiloot Lammert de Graaf toe. „Want de zonnewarmte vertroebelt het beeld van mogelijke oorzaken van warmteverlies in de huizen.”

Privacy
Niet alle bewoners van ’t Ribbelt zijn blij met de drone boven hun buurt. Een vrouw is haastig in een badjas geschoten en meldt zich op pantoffels kwaad op straat. Ze roept dat ze al een paar keer de politie heeft gebeld. „Dit kan zomaar niet. Mijn privacy wordt aangetast.” Ze is huurster van een naastgelegen blok van corporatie Ons Huis. Bruin benadrukt dat er van haar woning geen luchtopnames worden gemaakt. „De bewoners van onze huizen hebben we vooraf schriftelijk op de hoogte gesteld.”

Hij toont begrip voor de boze reactie. „Ze hoeft zich geen zorgen te maken, maar ik begrijp dat mensen denken: wat gebeurt hier nu? Het is voor iedereen nog nieuw.”

Luchtopnames
Je moet niet te snel conclusies trekken uit de thermografische luchtopnames, zegt Rutger Bruin van De Woonplaats. „We hebben snel een eerste beeld bekeken en zagen een gek vlekje op een dak. We vroegen ons af hoe op die plek zoveel warmte verloren kan gaan. Maar het was bij nader inzien een rookafvoer van een verwarmingsketel. Je moet opletten bij de interpretatie van de opnames.”

De Woonplaats overweegt in de toekomst ook drones te gebruiken voor inspectie van het voegwerk van het woningbestand. Lammert de Graaf van Eyefly geeft aan ook daarvoor speciale camera’s beschikbaar zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: