Live Live

VIDEO | Megabuizen de grond in voor waterberging Enschede

Gepubliceerd: Donderdag 14 februari 2019 16:52

VIDEO | Megabuizen de grond in voor waterberging Enschede

De eerste megadelen rioolbuis van de nieuwe regenwaterberging in de Oldenzaalsestraat in Enschede liggen sinds donderdag in de grond. De buizen zijn elk maar liefst 6 meter lang en hebben een diameter van 2,4 meter. Samen vormen ze een waterberging van 700 meter lang.

Voor het plaatsen van de eerste 120 meter buis deze week zijn eerst alle kabels, leidingen en het reguliere gemengd riool van de eerste fase verplaatst. Ook moeten er voordat de buizen geplaatst kunnen worden ongeveer honderd vrachtautoladingen met grond afgevoerd worden.

Met de aanleg van de enorme waterberging onder een belangrijke aanrijroute loopt Enschede volgens de gemeente landelijk voorop. „Het op deze schaal inzetten en combineren van groen en regenwaterberging is nog niet eerder ingezet”, zegt wethouder Jurgen van Houdt. „Behalve de wateroverlast pakken we ook hittestress aan en verbeteren we de kwaliteit van de openbare ruimte. Daarmee is Enschede uniek en daar zijn we trots op!”

De werkzaamheden gebeuren stapsgewijs, om de overlast voor met name aanwonenden en ondernemers zoveel mogelijk te beperken. In het plan wordt ook het warmtenet aangelegd om gebouwen te verwarmen met warmte die vrijkomt bij de verbranding van afval bij Twence Hengelo. Hierna begint het bovengrondse werk: de aanleg van de groenstrook met wadi’s en rijstroken voor gemotoriseerd verkeer, fiets- en voetpaden. De vernieuwde Oldenzaalsestraat is naar verwachting eind dit jaar klaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: