Live Live

VIDEO | Massale bomensterfte in Enschede door droogte: ‘We moeten vooruitdenken’

Gepubliceerd: Vrijdag 06 september 2019 16:51

VIDEO | Massale bomensterfte in Enschede door droogte: ‘We moeten vooruitdenken’

Ze zijn niet meer te redden: de bomen op 9 hectare natuurgebied in Enschede. En dat geeft de medewerkers van Landschap Overijssel stof tot nadenken.

„Dit bos gaat helemaal dood. Dat is natuurlijk ontzettend jammer”, zegt beheerder Harry Koster van Landschap Overijssel. Hij staat tussen de fijnsparren op Landgoed Groot Brunink. Ze zijn gemarkeerd met oranje cirkels. De kap van onder meer 2 hectare aan bos met fijnsparren is noodzakelijk in dit gebied. Ze zijn niet meer te redden. Hoe jammer dat ook is.

Oude eiken, beuken en berken hebben het door de warme zomer en de droogte zwaar. Ze laten hun blad eerder vallen of gaan dood. Er is in Enschede sprake van massale bomensterfte. „Het was hier deze zomer boven de veertig graden. Dat is natuurlijk extreem, en daar kunnen deze bomen niet tegen. Bovendien konden ze door een langdurig tekort aan regenwater geen voedingsstoffen omhoog halen.”

Explosief
Ook de fijnsparren zijn sinds de warme en droge zomers van de afgelopen twee jaar flink verzwakt, met als gevolg dat hun natuurlijke afweermechanisme tegen de letterzetter niet meer werkt. De kleine kevers leven onder de schors van sparren. „De letterzetter zoekt de zwakke bomen op. In één boom kunnen wel duizenden eitjes uitkomen. Het aantal letterzetters groeit explosief.”

In en rond Enschede gaat Landschap Overijssel een totaal van 9 hectare aan bos kappen om verdere insectenoverlast en verspreiding van de letterzetter te voorkomen. De verzwakte en dode bomen maken plaats voor loofbomen als lindes, tamme kastanjes en okkernoten. „Deze boomsoorten passen beter bij het veranderende klimaat. Dat is het leuke, maar ook het moeilijke van bosbeheer; we moeten veertig of vijftig jaar vooruitdenken.”

Excursie
Geïnteresseerden kunnen zondag 8 september vanaf 14.00 uur met Harry Koster van Landschap Overijssel op pad door Landgoed Groot Brunink. Tijdens de excursie met de natuurgids ontdekken de deelnemers van alles over droogte en de gevolgen voor de natuur. Zondagmiddag 15 september is er een soortgelijke excursie op Hof Espelo. Deelnemers kunnen zich aanmelden via www.landschapoverijssel.nl/activiteiten of telefonisch via tel. 0529-401731.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Arjan Kremer

Deel deze pagina: