Live Live

VIDEO | Lock me up - Free a girl: ‘In Enschede wordt altijd veel geld opgehaald’

Gepubliceerd: Dinsdag 14 mei 2019 14:41

VIDEO | Lock me up - Free a girl: ‘In Enschede wordt altijd veel geld opgehaald’

Tien streekgenoten laten zich tot en met zaterdag in Enschede twaalf opsluiten in het licht van Lock me Up - Free a Girl, de campagne in Nederland om meisjes uit de gedwongen prostitutie te bedrijven. De regio trekt doorgaans gul de portemonnee. „Dat is onze noaberschap, we staan elkaar half in Twente.”

Op kousenvoeten en gehuld in spijkerbroek en vrijetijdsoverhemd stap de journalist de kooi in en nestelt hij zich deze dinsdag om 11.00 uur op het dunne matras. „Ik ben alleen die twaalf uur, een mooie dame is er helaas niet bij”, zegt Jan Medendorp, waarna hij zich door vijf Enschedese wethouders vrijwillig gevangen laat nemen. Drie meter naast hem, op het trottoir voor het recent geopende café-restaurant Bardot in de Langestraat, ondergaat de Enschedese Tatyana Brusniteyna hetzelfde lot: vrijwillige opsluiting tot 23.00 uur om geld binnen te halen voor de campagne Lock me Up - Free a Girl.

50.000 euro
Het is de vijfde keer dat de campagne tegen gedwongen meisjesprostitutie Enschede aandoet. Elders in Nederland laten mensen, bekende Nederlanders of regionale prominenten, zich sinds 2011 twaalf uur lang opsluiten. Enschede en Twente scoren qua financiële revenuen voor dit goede doel altijd uitstekend, is de ervaring van organisator Nancy Rosberg. „Vorig jaar hebben we hier 50.000 euro voor ‘Lock me Up - Free a Girl’ opgehaald”, zegt Rosberg met een een blik op de collectebussen die aan de tijdelijke onderkomens van Medendorp en Brusniteyna hangen.

Vrijgevigheid
„Dat is typisch Twents, die vrijgevigheid”, zegt Rosberg, „het is een blijk van noaberschap. Het laat zien dat we elkaar hier half staan.” Een speciale veiling komende vrijdag moet de opbrengst nog eens verder opstuwen. Tijdens de vrijdagmiddagborrel, de spreekwoordelijke vrijmibo, gaan dan verschillende artikelen onder de hamer.

Medendorp is een moneymaker voor de campagne. Zijn teller aan gegarandeerde donaties stond gistermorgen op iets meer dan 1900 euro. „Er zijn mensen die zelfs geld willen geven als ik langer dan een uur of twaalf blijf zitten, zegt Medendorp, die als uitgesproken journalist vermoedelijk evenveel sympathie als afkeer oproept. „Jullie sluiten me ook iets te lachend op”, zegt hij tegen de drie wethouders terwijl het bestuurlijke trio zijn kooi op slot doen.”

Lock me Up - Free a Girl duurt nog tot en met zaterdagavond. de actie wordt besloten met optreden van Thomas Berge.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga / hetoog.nl

Deel deze pagina: