Live Live

VIDEO | Kickbokstrainer Angelo uit Enschede heeft in 30 jaar tijd veel bereikt

Gepubliceerd: Zaterdag 10 augustus 2019 04:00

VIDEO | Kickbokstrainer Angelo uit Enschede heeft in 30 jaar tijd veel bereikt

Angelo Meola droomde ervan commando te worden, maar werd kickbokstrainer. Hij heeft in dertig jaar veel bereikt in die tegenwoordig populaire vechtsport.

Hij is amper te herkennen van het kiekje waarop hij als jonge man zelfbewust poseert in kickbokstenue. Angelo Meola (50) had toen lang zwart haar, een strak lijf en flinke biceps. Ruim dertig jaar later is hij kalend en heeft hij een midlife-buikje. Prettige stem, vriendelijke ogen, in niets vergelijkbaar met een angstaanjagende reus als Badr Hari. Trainen doet hij zelf nog maar een keer in de maand, wegens tijdgebrek en de vele blessures en kwaaltjes waar hij last van heeft. Dertig jaar vechtsport heeft zijn tol geëist.

Maar die armen bollen nog steeds in zijn T-shirt. Met een snoeiharde klap slaat hij onverhoeds op tafel. De verslaggever duikelt van schrik bijna van de kruk. „Hij wint nog steeds van de jongens, hoor”, lacht zijn vrouw Gayetrie, met wie hij al dertig jaar samen is.

Samen gaan ze binnenkort een nieuw avontuur aan. Als alles meezit wordt in het najaar begonnen met de nieuwbouw van hun sportschool aan de JJ van Deinselaan op het Diekman. Dan is het tijd om afscheid te nemen van de hal aan de Bentrotstraat die ze sinds 2011 huren.

Bruce Lee als inspiratie
Van huur naar koop. Niet gek voor iemand die als zoon van een Italiaanse gastarbeider op 8-jarige leeftijd in Nederland belandde. Hier kwam hij op 15-jarige leeftijd in aanraking met de vechtsport, geïnspireerd door zijn grote held Bruce Lee. „Ik heb alles uitgeprobeerd, heb met judo de bruine band. Maar kickboksen trok me het meest omdat je zo diep gaat. Na een training val je bijna voor dood neer. Het is een complete sport, je gebruikt al je spiergroepen.”

Trainingen volgde hij bij Joop Zweers aan de Floraparkstraat. Toen die naar sportschool Schonewille aan de Hoge Bothofstraat overstapte, ging Angelo met hem mee. „Zweers was toen de enige kickbokstrainer in heel Twente.”
Geen vechtersbaas
Het imago van de sport was in die tijd duister. De buitenwacht associeerde kickboksen met stoere kerels, vechtersbazen, uitsmijters en criminelen. „Ik was inderdaad een alpha-mannetje”, grijnst hij. En uitsmijter was Angelo vanwege zijn vechtkwaliteiten ook, in Duitsland en in destijds bekende uitgaansgelegenheden als Moskito en Einstein, van de toenmalige horeca-tycoon Frans Koolhoven. Maar een vechtersbaas was hij niet, crimineel evenmin.

Of hij zijn vechttechnieken als portier nodig heeft gehad? „Zeker, maar alleen om jezelf te verdedigen als je werd aangevallen.” Hij werd aan de deur van een discotheek zelfs een keer neergestoken. Het mes kwam 2 centimeter naast zijn hart terecht. Hij wil er weinig over kwijt, alleen dat hij ‘bloedde als een rund en met loeiende sirene naar de intensive care werd gebracht’.

‘Bijna militair’
Hij was toen al enige tijd actief als kickbokstrainer, in Glanerbrug. „Gewoon als hobby. In het begin had je soms een of twee leerlingen op een avond en dacht ik er wel eens over om ermee te stoppen.” Maar al gauw groeide het aantal leerlingen, op het laatst had hij een man of honderd die uit de verre regio en uit Duitsland kwamen. Hij omschrijft zijn stijl van trainen als ‘bijna militair’. „Ik heb er ooit van gedroomd om commando te worden, weet je. Ja is bij mij ja. Als je naar de wc moet, moet je dat eerst netjes vragen. En als ik uitleg aan het geven ben wil ik niet dat je erdoorheen praat. Ik heb wel eens mensen om die reden de les uitgestuurd.”

De discipline en uiterste inzet die hij van zijn wedstrijdgroep eist, hebben tot verscheidene kampioenstitels geleid. „Als een jongen van mij een titel haalt, ben ik trots. Het is toch ook een deel van wat jij als trainer hebt bereikt.”

Probleemjongeren
Hij en zijn vrouw hebben in de loop der jaren belangeloos veel probleemjongeren opgevangen. „We hadden met diverse instanties contact. De reclassering, jeugdzorg, gemeente. We stopten er veel vrije tijd in.” Dat liep uit de hand. „Werden we ’s avonds laat weer eens gebeld.” Een ambtenaar die traint bij Angelogym zei dat wat zij deden uniek was en dat daar ook potjes voor zijn. Daarop schreef Gayetrie zich bij de Kamer van Koophandel in met haar zorgbureau Alea.

Inmiddels is Angelogym ook in de Bentrotstraat uit zijn jasje gegroeid. De sport groeit mede dankzij tv-uitzendingen en kickbokscoryfeeën als Ramon Dekkers, Lucia Rijker en Rico Verhoeven in populariteit. Onder de honderden leden van Angelogym zijn tegenwoordig veel mensen met verantwoordelijke banen. Ondernemers met name, en politiefunctionarissen, gemeenteambtenaren, bankmedewerkers en mensen van Saxion en de Universiteit Twente. „Kickboksen trekt mensen die op niveau presteren en hun carrière met keihard werken opbouwen. En die bereid zijn risico’s te nemen.” Eigenlijk net als Angelo.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: