Live Live

VIDEO | Inloopsessie in Enschede over opvang kwetsbaren verloopt anders dan voorzien

Gepubliceerd: Maandag 03 juni 2019 22:19

VIDEO | Inloopsessie in Enschede over opvang kwetsbaren verloopt anders dan voorzien

Een inloopbijeenkomst over de opvang van psychisch kwetsbaren verliep maandavond anders dan gedacht. Tweehonderd omwonenden van de Broekheurnerborch wilden als collectief worden bijgepraat, maar daar zagen de instanties geen heil in.

„We gaan met z’n allen naar binnen of met niemand”, zegt een vrouw, als een meute van naar schatting tweehonderd omwonenden van woonzorgcentrum Broekheurnerborch in Enschede zich rond 19.00 uur op deze maandagavond bij basisschool De Windroos heeft verzameld.

Beroering
De massa verheft op deze fraaie zomeravond met een paar spandoeken zijn stem tegen de beoogde opvang van 37 psychisch kwetsbare mensen in een vleugel van Broekheurnerboch en wil als collectief worden geïnformeerd over de plannen, die in de zuidelijke stadswijk Wesselerbrink tot flinke beroering hebben geleid. „Je denkt toch niet dat ik mijn kleinkinderen met deze lui in de buurt nog in het speeltuintje laat spelen?”, klinkt het.

Wens niet ingewilligd
De omwonenden wachten rustig tot ze het schoolgebouw mogen betreden. Maar hun wens om als één groep het gesprek aan te gaan met de RIBW, Livio, woningcorporatie Domijn en de gemeente Enschede wordt niet ingewilligd. Na rijp beraad beslissen de instanties rond 19.30 uur dat er op korte termijn een andere datum moet komen voor de gewenste plenaire informatiesessie.

„De bedoeling was dat we de buurt in kleine groepen zouden informeren”, zegt woordvoerder Jan van Dussen van de gemeente over de opzet van inloopbijeenkomst. „Dat was ook de afspraak met de school. Laten we ineens tweehonderd mensen binnen, dan kunnen we niet alle antwoorden geven op de vragen die er zijn.”

‘Lijkt er niet op’
Buiten spreekt omwonende Herman Feringa zijn afschuw uit over de gang van zaken. „Het lijkt er niet op, zoals dit is gecommuniceerd. We zijn heel lang onwetend gehouden. Bovendien is er een afspraak van een paar jaar geleden, dat er geen nieuwe opvang zou plaatsvinden.’

‘Onjuist beeld’
Binnen, in de school waar zich tot dan zo’n zestig omwonenden hebben laten informeren, tracht Sander Meijer van de RIBW Overijssel de onrust weg te nemen. „De mensen om wie het gaat, hebben even wat steun en begeleiding nodig. Ze zijn geen gevaar voor de omgeving. Ik heb hier omschrijvingen gehoord over deze mensen die ik hier niet zal herhalen”, aldus Meijer over de vrees van sommige bewoners als zouden er aan de Rechterveldbrink tijdelijk ‘pedofielen’ en ‘tbs’ers’ worden gehuisvest. „Dat beeld klopt absoluut niet.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga

Deel deze pagina: