Live Live

VIDEO | Hennie Lankheet wikkelt al een halve eeuw elektromotoren

Gepubliceerd: Donderdag 13 februari 2020 14:45

VIDEO | Hennie Lankheet wikkelt al een halve eeuw elektromotoren

Hennie Lankheet is na vijftig jaar niet meer weg te denken bij Julo, het elektromechanische onderhoudsbedrijf op de Marssteden in Enschede. Dertien jaar geleden ging hij al met pensioen, maar op z’n 78e wikkelt hij nog altijd drie dagen per week elektromotoren. En als de baas hem op een van zijn vrije dagen nodig heeft, hoeft de vrijgezelle knutselaar uit Haaksbergen maar gebeld te worden: “Dit werk is goed voor de geest. Het is hobby en werk tegelijk.”

Redactie | 1Twente

Bij Julo onderhoudt en repareert Hennie oude motoren. Van hele kleintjes tot metershoge exemplaren. Het is elke dag weer een verrassing wat er op z’n werkbank ligt. Gevraagd naar de motor die hij deze ochtend aan het wikkelen is, spiekt hij snel op de opdrachtbon: “Meestal heb ik geen idee waar de motor vandaan komt of uit wat voor machine. Eens even lezen… deze is van Ben & Jerry’s uit Hellendoorn. Oh, da’s een ijsfabriek? Het maakt voor mij niet uit. Voor mij zijn alleen de wikkelgegevens van belang.”

‘Stress ken ik niet’
Toegewijd, geduldig en ontspannen. Dat zijn woorden die op Lankheet van toepassing zijn. Hij praat zoals hij werkt: rustig en met weinig woorden. In de exact vijftig jaar dat hij bij Julo werkt, heeft Hennie nagenoeg altijd hetzelfde werk gedaan. Elektromotoren zijn de afgelopen honderd jaar ook vrijwel hetzelfde gebleven en ze gaan nog altijd kapot. “Ik werk hier al vijftig jaar met plezier. Stress ken ik niet en ik heb nooit uitgekeken naar ander werk.”

Familiebedrijf
Het familiebedrijf Julo (een afkorting van de naam van oprichter Julius Louwen) zat vanaf de oprichting in 1947 liefst 55 jaar aan de Pyrmontstraat, een zijweg van de Emmastraat. Sinds 2002 is het zestien personeelsleden tellende Julo gevestigd op de Marssteden.

Tekort aan wikkelaars
“Ik durf rustig te zeggen dat ik goed ben in mijn werk”, glimlacht Hennie. “En zolang de gezondheid het toelaat, wil ik hier doorgaan. Als ik stop, hebben ze wel een probleem. Er is namelijk een tekort aan goeie wikkelaars. Dit vak leer je niet op school. Ik heb het hier twee mensen geleerd, maar een van hen is veel op pad voor andere klussen en dat betekent dat er soms veel op mijn bordje ligt. Maar dat vind ik prima: de baas belt maar, als ie me nodig heeft.”

© Newsroom Enschede, 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: