Live Live

VIDEO | Gronau wil verpauperd grensgebied pimpen

Gepubliceerd: Donderdag 04 april 2019 08:25

VIDEO | Gronau wil verpauperd grensgebied pimpen

Al jaren wordt in Gronau geklaagd over de sterk verpauperde Duitse kant van de grensovergang Glanerbrug. De gemeenteraad legt nu 100.000 euro op tafel om de stedenbouwkundige ontwikkeling van het gebied op gang te brengen, samen met Enschede en de Euregio.

Het contrast kan groter niet zijn. Wie vanuit het centrum van Glanerbrug Duitsland binnenrijdt, bevindt zich binnen enkele seconden in een totaal andere wereld. Aan deze kant van de grens ligt een keurige winkelboulevard, aan de andere kant bepalen oude douanegebouwen, braakliggende terreinen, ruïnes achter bouwhekken, bedrijvigheid als een casino en een shishabar en parkerende vrachtwagens het rommelige beeld.

„Dit is beslist geen visitekaartje, noch voor de Euregio, noch voor de Stadt Gronau”, zegt directeur-bestuurder Christoph Almering van de Euregio. Het kantoor van het grensoverschrijdende samenwerkingsverband staat aan Duitse zijde van de grens, midden in het verpauperde gebied. „Deze toestand is meer dan zorgelijk, en het contrast met de Nederlandse kant extreem.”

Aan de bel
De Euregio trekt al jaren aan de bel over de situatie, zegt Almering. „Het is voor iedereen duidelijk dat er iets moet gebeuren”, zegt hij. Na jaren van praten kunnen nu eindelijk concrete stappen worden gezet. De gemeenteraad van Gronau trekt om te beginnen 100.000 euro uit voor de ontwikkeling van een ‘Euregio-Quartier’. „Als je plannen wilt maken, kost dat hoe dan ook geld. Nu is er een begin, en kun je een stedenbouwkundige vragen de mogelijkheden in het gebied te onderzoeken”, aldus Almering.

De gemeenteraad van Gronau heeft allerlei ideeën, zoals grensoverschrijdende zorg, een Euregio-dienstencentrum, woningbouw en detailhandel. Ook Almering is overtuigd van de mogelijkheden. „ Dit gebied heeft een enorm potentieel, juist door de ligging direct aan de grens.”

Grensoverschrijdende zaken
Een grensoverschrijdend dienstencentrum ligt inderdaad voor de hand, onderstreept hij. „Ik denk aan kantoren van advocaten of belastingadviseurs die gespecialiseerd zijn in grensoverschrijdende zaken. Of aan een adviesbureau voor bedrijven die in het buurland willen ondernemen.”

Een ander idee is huisvesting voor studenten direct aan de grens. „In Enschede studeren veel Duitse jongeren die het liefst in Duitsland willen wonen”, aldus Almering.

Aantrekkelijk
Of panden ook letterlijk op de grens gebouwd kunnen worden? „Je hebt er langs de Nederlands-Duitse grens meerdere voorbeelden van, zoals in Coevorden, Dinxperlo en Winterswijk. Zo’n grensoverschrijdend gebouw heeft een enorme symbolische uitstraling. Het is ook van belang om op de overgang van Enschede naar Gronau te laten zien hoe krachtig deze regio is”, aldus Almering. „Toen de grens met de slagboom nog bestond, moet dit een aantrekkelijke omgeving zijn geweest. Er staan fraaie, historische gebouwen. Het moet mogelijk zijn om het hier weer aantrekkelijk te maken.”

Volgens Almering is het de bedoeling dat de Stadt Gronau dit jaar alle grondeigenaren uitnodigt voor een eerste verkennend gesprek. Gronau wil nadrukkelijk ook Enschede bij de plannen betrekken. Wethouder Niels van den Berg geeft aan het initiatief van de Duitse buurgemeente ‘van harte’ toe te juichen.

„Grensoverschrijdende samenwerking vinden we belangrijk. We denken graag mee over de ontwikkelingsmogelijkheden van dit gebied en de functionaliteiten die daarbij kunnen horen. Op die manier dragen we eraan bij dat de gebieden aan zowel Duitse als Nederlandse zijde goed op elkaar zijn afgestemd.”

1Twente sprak over de plannen met voorzitter Ger Beernink van de Dorpsraad Glanerbrug. Beluister dat interview hieronder terug. 


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: