Live Live

VIDEO | Geheime Sovjetkaarten van Enschede en de vliegbasis

Gepubliceerd: Donderdag 30 juli 2020 20:35

VIDEO | Geheime Sovjetkaarten van Enschede en de vliegbasis

De Rus Anton Kolomitsyn vreest dat hij in Rusland de cel in moet, vanwege bezit van landkaarten uit de Koude Oorlog. Kaarten die als staatsgeheim zijn bestempeld. 1Twente legde beslag op originele Sovjetkaarten uit die Koude Oorlog met strategische en militaire informatie over Enschede, de vliegbasis en Twente. Die kaarten gebruikten officieren van het Russische leger als dat onverhoopt onze regio zou binnenvallen.

Arjen Waanders | 1Twente

De mogelijk Russische staatsgeheimen hingen gisteren tijdens de live-uitzending van 1Twente Vandaag in Studio Balengebouw waar 1Twenteverslaggever Arjen Waanders uitleg gaf over de documenten.

Stafkaarten
Het gaat om stafkaarten van het Sovjetleger. De Sovjet-Unie had die van een groot deel van de wereld, waaronder Twente en haar steden. De kaarten konden worden gebruikt om militaire operaties te plannen. Bij iedere stad werden de strategische locaties gemarkeerd zoals: militaire doelen, zware industrie en overheidsgebouwen. Bij een eventuele aanval of invasie konden de troepen van de Sovjet-Unie en haar bondgenoten precies zien waar ze moesten zijn.

Textiel
De verschillende gebouwen zijn gemarkeerd met verschillende kleuren: paars voor overheidsgebouwen, groen voor militaire objecten, zwart voor zware industrie en bruin voor overige gebouwen zoals woningen. Op de stafkaart van Enschede is duidelijk de textielgeschiedenis van de stad terug te zien.

Spionnen
Maar hoe wisten de Sovjets hoe de Twentse steden in elkaar staken? De Russen kochten bijvoorbeeld een atlas of toeristenkaart. Eind jaren 80 werd steeds meer gebruik gemaakt van spionagesatellieten. Ook werd ter plekke poolshoogte genomen door bijvoorbeeld ambassadepersoneel. Of daadwerkelijk spionnen door Twente hebben gestruind is niet met zekerheid te zeggen.

Houtwallen
Op de kaart wordt in detail beschreven wat voor eigenschappen de stad heeft; zo wordt het aantal inwoners genoemd, de sterkte van de bruggen over het kanaal en zelfs welke boomsoorten er in de Twentse bossen staan. De karakteristieke Twentse houtwallen worden genoemd, want deze blokkeerden het zicht vanaf de wegen.

Kat en muis
Tijdens de Koude Oorlog stonden de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten recht tegenover elkaar. Tijdens dit kat-en-muisspel verzamelde beide kanten enorm veel inlichtingen over elkaar. Over en weer werden scenario’s voorbereid voor wanneer de een de ander zou aanvallen. Dit soort stafkaarten speelden een belangrijke rol in dit spel.
De kaarten zijn klaarblijkelijk zo belangrijk dat de Rus Anton Kolomitsyn uit veiligheidsoverwegingen asiel in Nederland aanvraagt.

Deel deze pagina: