Live Live

VIDEO | Feest voor ‘groene school’ in Enschede: nieuw praktijkcentrum bij Zone.College

Gepubliceerd: Woensdag 09 januari 2019 08:44

VIDEO | Feest voor ‘groene school’ in Enschede: nieuw praktijkcentrum bij Zone.College

Het gaat voorspoedig met de groene school in Enschede. Een half jaar na de fusie opent Zone.College een nieuw praktijkcentrum aan de Hengelosestraat. Volgend schooljaar begint de nieuwe leerrichting voor scholieren die havo aankunnen.

Met een reuzenschaar knippen de leerlingen Nicky Reitsma en Jelle Bult maandagmiddag een lint door. Een paar minuten later beginnen de scholieren van Zone.College (voorheen AOC Oost) aan de Hengelosestraat aan hun eerste les in het praktijkcentrum. Helemaal nieuw is het gebouw niet. Het oude pand dat op dezelfde plek stond is grondig gerenoveerd, maar omdat er buiten de muren niet is uitgebreid was een bouwvergunning niet nodig.

De school heeft de verbouwing zelf bekostigd. „Een belangrijke reden is ook dat de klimaatbeheersing in het oude gebouw onder de maat was”, vertelt schooldirecteur Mark Nijenmanting. „Voorheen werd het pand ook wel gebruikt voor praktijklessen, maar bleef eigenlijk een groot aantal vierkante meters onbenut. In het gebouw hadden we een grote zandbak, waar leerlingen altijd droog aan het werk konden met het aanleggen van straten of tuintjes.”

Nieuwe overkapping
Binnenkort wil Zone.College beginnen met de bouw van een nieuwe overkapping voor de straten en tuintjes. Achterop het terrein verrijst dan een overdekte werkplaats met één open zijde. Voor nu heeft de zandbak dus plaats gemaakt voor lesruimten. Alle praktijkvakken zijn samengevoegd in het gebouw, wat het praktijkcentrum een stuk efficiënter maakt, vindt teamleider Kirsten Knol. „Het voormalige AOC Oost heeft een draai gemaakt met het onderwijsconcept. In plaats van tien verschillende examens doen leerlingen aan het einde van hun opleiding nog maar één praktijkexamen”, vertelt Knol.

In dat examen moeten de leerlingen sinds vorig schooljaar laten zien dat zij alle vaardigheden beheersen, van dierverzorging tot bloembinden. In de eerste en tweede klas oriënteren leerlingen van Zone.College zich op vijf verschillende ‘groene werelden’ met elk hun extra aandachtspunten: de creatieve wereld, levende wereld, groen-technische wereld, actieve wereld en gezonde wereld. Na het tweede leerjaar wordt een van deze werelden gekozen als specialisatie.

Lokale vestiging
Met ongeveer achthonderd leerlingen timmert Zone.College in Enschede aardig aan de weg. Hoewel deze naam pas sinds afgelopen zomer wordt gehanteerd, na de samensmelting tussen AOC Oost en de Groene Welle (regio Zwolle), is er voor de leerlingen in Enschede niets veranderd ten opzichte van vorig schooljaar. „Alleen voor mbo-leerlingen zou er iets veranderd kunnen zijn, omdat er opleidingen zijn verplaatst tussen de vestigingen in Almelo en Zwolle”, zegt directeur Nijenmanting.

Enschede is een lokale vestiging en biedt (op een enkele mbo 2-opleiding na) alleen voortgezet onderwijs aan op vmbo-niveau. De tijden van de lagere land- en tuinbouwschool zijn lang geleden, maar nog steeds wordt gedacht dat leerlingen aan de Hengelosestraat louter worden klaargestoomd voor een beroep in de groensector. „Maar het opleiden voor een beroep is in het voortgezet onderwijs niet meer”, zegt Knol. Die keuze wordt pas bij de vervolgstudie gemaakt. „We zien juist dat veel leerlingen na hun tijd bij Zone.College doorleren voor een beroep in de zorg- en welzijnssector.”

Dat neemt niet weg dat het groene karakter, anders dan bij andere vmbo-scholen, een essentiële rol speelt. Anders gezegd: als je niet van dieren houdt, krijg je het lastig bij Zone.College. Nijenmanting: „Het grootste deel van de ouders en kinderen kiest niet vanwege het groene profiel voor ons, maar omdat ze het zo’n fijne school vinden. En omdat ze stil staan bij de gedachte wat het bijvoorbeeld met je ontwikkeling doet als je veel met voeding of dieren werkt.”

Het Groene Lyceum
In het nieuwe schooljaar begint Zone.College in Enschede met een nieuw onderwijsconcept: het Groene Lyceum. Dat is vooral gericht op leerlingen met een havo-advies, maar die de voorkeur geven om praktijkgericht bezig te zijn. De opleiding is onderzoeksgericht en van leerlingen wordt verwacht dat ze zelfstandig zijn en op onderzoek uitgaan. Veel lessen zijn ‘buitenschools’; opdrachten worden bij organisaties en instellingen uitgewerkt. Zoals leerlingen van Zone.College nu bijvoorbeeld al les krijgen bij de kinderboerderij in Enschede-Zuid. Het Groene Lyceum duurt zes jaar (vijf jaar is mogelijk). De leerling gaat dan van school met een diploma vmbo-gl en mbo-4. Dat betekent toegang tot een breed scala aan vervolgopleidingen op het hbo. Op vrijdag 25 januari is een open dag bij Zone.College aan de Hengelosestarat 481, van 15.30 tot 20.30 uur.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Lingmont

Deel deze pagina: