Live Live

VIDEO | Enschedese wethouder geeft antwoord op vragen met een rijm

Donderdag 05 december 2019 17:48

VIDEO | Enschedese wethouder geeft antwoord op vragen met een rijm

Het college gaat niet mee in de stampij / En laat de discussie aan de maatschappij’. In dichtvorm geeft Jeroen Diepemaat antwoord op vragen van DPE over de rol van de gemeente rond Zwarte Piet en andere tradities die op de tocht zouden staan.

Video: 1Twente
Tekst: Teun Staal | Tubantia

Met meer dan twintig rijmende coupletten heeft wethouder Jeroen Diepemaat in sinterklaasstijl antwoord gegeven op schriftelijke vragen van DPE-raadslid Arjan Brouwer over bedreigde tradities als Sinterklaas en Kerstmis. Brouwer informeert naar de rol van de gemeente bij het al dan niet bewaken van deze voorbeelden van oer-Nederlands immaterieel erfgoed.

Coupletten
Diepemaat kwam donderdag, 5 december en dus de dag van pakjesavond, met een lijvige beantwoording: in 22(!) tweeregelige coupletten heeft Brouwer te horen gekregen dat de gemeente met name in de zwarte-pietendiscussie een bescheiden rol aan de zijlijn inneemt. Want de autoriteit in het publiek domein / Moet niet enkel van de overheid zijn.

Enschede laat het debat vooral aan de samenleving en wil van de vermeende verwaarlozing van de tradities door de gemeente niets weten: ‘Het wordt burgemeester en wethouders verweten / Dat zij de tradities vergeten. Maar niets is minder waar / Dit college is voor tradities geen gevaar.’

Dichter Diepemaat
Navraag bij de gemeente leert dat de poëtische beantwoording geen ambtelijke exercitie is geweest. „Jeroen heeft dit toch echt helemaal zelf gedaan”, zegt zijn woordvoerder Ruud Lutjenhuis desgevraagd. „Ik geloof dat we hooguit twee regels een beetje hebben aangepast. Het is vervolgens in het college nog wel even aan de orde geweest. Daar vond men het eigenlijk wel een leuk idee om het zo een keer aan te pakken.”

Degens kruisen
Vragensteller Brouwer zelf kan smakelijk om de in rijm vorm verpakte antwoorden lachen. „We kunnen in het stadhuis soms hard de degens kruisen op de inhoud, maar dan is het leuk om een keer een knipoog te maken”, zegt Brouwer. „Dat staat los van de vraag of ik het wel of niet met de inhoud zelf eens ben.”

Over die inhoud toont het DPE-raadslid zich tamelijk mild. „Je kunt je hooguit afvragen of de gemeente af en toe niet wat meer moet sturen”, zegt Brouwer. Op de vraag hoe die sturing er uit zou kunnen zien: „De pieten hier dragen oorringen meer, hebben geen roodgestifte lippen, maar zijn nog wel zwart. Laat dat dan maar zo blijven.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: