Live Live

VIDEO | Enschedese studenten zorgen voor interactieve beleving tijdens het shoppen

Gepubliceerd: Woensdag 10 juli 2019 10:10

VIDEO | Enschedese studenten zorgen voor interactieve beleving tijdens het shoppen

Enschede Promotie daagt studenten van Saxion uit om bezoekers op interactieve manier de binnenstad te laten beleven. De verrassende resultaten zijn te ervaren in de Haverstraatpassage.

De pareltjes van het winkelbestand van Enschede al puzzelend ontdekken? Muzikale hologrammen spelen? De geschiedenis van de stad naspelen in een game? Het kan vandaag en morgen op de expositie 'Enschede Experience' in de Haverstraatpassage.

Interactieve

Op tien plekken demonstreren tweedejaars studenten van Creative Media & Game Technologies van Saxion hoe een dagje winkelen aantrekkelijker kan worden. Ze zijn daartoe uitgedaagd door Enschede Promotie. „De rol van de binnenstad verandert”, zegt Ellen Engbers van de citymarketingorganisatie. „De opdracht van ons was een interactieve beleving voor bezoekers te ontwerpen.”

Daar hebben de ruim 70 studenten op uiteenlopende manieren invulling aan gegeven. De groep van Dinand van der Graaf (21) laat bezoekers spelenderwijs met onder andere filmpjes kennis maken met de 'Creators of Eanske'.

Ambachtelijke bedrijfjes

„Enschede kent mooie ambachtelijke bedrijfjes die bij het publiek onbekend zijn. Wij hebben ze overigens ook pas tijdens deze opdracht ontdekt. Ook wij komen meestal niet verder dan het Van Heekplein en de kroegen op de Oude Markt, maar in de zijstraten heb je bijzondere winkeltjes van mensen die met heel veel passie dingen maken. Die pareltjes willen we hiermee onder de aandacht brengen”, zegt Van der Graaf.

Hij toont hoe bezoekers met het oplossen van een puzzel en QR-codes op een groot beeldscherm filmpjes van onder andere makers van sieraden, chocolaatjes en bier in gang kunnen zetten. Met behulp van technieken als Augmented Reality (een soort zwevend driedimensionaal model) wordt zichtbaar waar deze 'Creators of Eanske' zijn te vinden.

Zwaailampen

Een eindje verderop in de Haverstraatpassage trekt een groepje studenten de aandacht met politiekleding en een installatie met zwaailampen. Het winkelend publiek kan er door kassabonnetjes te scannen deelnemen aan het spel 'Trial 053'. „Ze kunnen er kortingscodes voor restaurants mee verdienen. Het idee is dat een hapje eten een dagje shoppen in Enschede compleet maakt”, legt Suzanne Snels (19) uit.

Mark Boerrigter, docent van Saxion, zegt verrast te zijn door de zorg die zijn studenten aan hun ontwerpen hebben besteed en de innovatieve snufjes. „Ze willen echt mooie dingen maken.”

Talent

Een jury met mensen van gemeente, winkeliersvereniging Winkelhart, TETEM Kunstruimte en Enschede Promotie beoordeelt morgen de ontwerpen. De winnende groep heeft kans dat hun creatie weldra echt in het straatbeeld is te zien. „We gaan de mogelijkheid onderzoeken of het winnende prototype is te produceren”, aldus Ellen Engbers van Enschede Promotie. „Zo kan het talent van de studenten bijdragen aan de stad van morgen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: