Live Live

VIDEO | Eenrichtingverkeer in de binnenstad

Gepubliceerd: Vrijdag 22 mei 2020 21:12

VIDEO | Eenrichtingverkeer in de binnenstad

Nu er weer meer mag, moet er ook meer geregeld worden om ervoor te zorgen dat COVID-19 niet in een tweede golf op ons stort. In de Enschedese binnenstad geldt met ingang van morgen eenrichtingverkeer. Voor iedereen. Ook voor voetgangers, dus.

Ernst Bergboer | 1Twente

Andere maatregelen, nu het weer drukker mag worden, zijn verkeersregelaars, opbeurende aansporingen en pijlen op de stoep en minder brede uitstallingen voor winkels. Dat houdt de straten zo breed mogelijk.

Rijen parallel aan de gevel
“We hebben ondernemers ook gevraagd om toezicht te houden op de rijen”, vertelde Laura Tullen, projectleider strategie en beleid van de gemeente, in 1TwenteVandaag. In de afgelopen dagen bleek al dat rijen loodrecht op de ingang ontstaan, de meeste natuurlijke manier van benaderen. Tullen: “Maar daarmee wordt de straat geblokkeerd. Die rijen moeten eigenlijk zoveel mogelijk parallel langs de gevel.” Ondernemers is ook gevraagd mensen bij grote drukte te vragen later nog maar eens terug te komen.

Nieuwe fase per 1 juni
Verkeersregelaars in felgekleurde hesjes houden toezicht. Of het allemaal afdoende is, zal dit weekend moeten blijken. “We schouwen zelf dit weekend ook en we moeten kijken hoe het gaat.” Of dit het regime voor de komende maanden gaat worden is vooralsnog niet bekend. Tullen: “Dat kan. We zijn nu in de fase dat we kijken wat er nodig is. Per 1 juni gaan ook de terrassen weer open en dan gaan we een nieuwe fase in.”

Eigen verantwoordelijkheid
Tullen verwacht een drukke zaterdag. “We hopen het op deze manier wat beter te kunnen beheersen. Je voorkomt natuurlijk niet dat mensen de stad in gaan. We hopen dat mensen zelf ook hun verantwoordelijkheid pakken.”

In een uiterste situatie sluit Tullen niet uit dat de binnenstad, net als bij evenementen, wordt afgesloten. “We denken in alle scenario’s, maar dat is wel het allerlaatste waar we aan denken natuurlijk.”

Kijk hieronder naar het hele gesprek met Laura Tullen en een aantal beelden die we vandaag in de binnenstad maakten.

Beeld: Still uit 1TwenteVandaag, © 1Twente

Deel deze pagina: