Live Live

VIDEO | Deze partijen winnen de scholierenverkiezing in Enschede

Gepubliceerd: Maandag 18 maart 2019 20:50

VIDEO | Deze partijen winnen de scholierenverkiezing in Enschede

Als het aan ongeveer 700 leerlingen en docenten van het Bonhoeffer College ligt, maken PVV, VVD, GroenLinks, Forum voor Democratie en D66 de komende vier jaar de dienst uit in Overijssel. Deze partijen kregen de meeste stemmen tijdens de schaduwverkiezingen die de school in Enschede maandag hield.

Voor Sterre van der Velde (17) is het duidelijk, zij stemt op de VVD. Volgens de stemwijzer past die partij het beste bij haar. „En daarom stem ik er op.” Ze heeft zich voorbereid op de stembusgang bij haar op school door een stemhulp in te vullen. Van de VVD verwachtte ze al wel dat die partij bij haar zou passen. „Als er een partij uit was gekomen waar ik niets mee heb, had ik nog wat beter naar de standpunten gekeken om te kijken of ik daar wel echt op wilde stemmen.”

VVD en PVV populair
De VVD is populair bij veel leerlingen van het Bonhoeffer College. De partij is met 100 stemmen samen met de PVV, die evenveel stemmen haalde, de winnaar van de verkiezingen. Gevolgd door GroenLinks (86 stemmen) en Forum voor Democratie en D66 (beiden 82 stemmen).

De verkiezingen zijn georganiseerd door klas 5 vwo Maatschappijwetenschappen. De afgelopen weken hebben ze alle leerlingen van hun school uit 3 en 4 mavo en vanaf 4 havo en vwo benaderd voor de verkiezingen. In de school hangen posters van bijna alle partijen die meedoen. Vooral de posters van Forum voor Democratie vallen op. „Die partij heeft ons heel veel gestuurd, dus dan krijgen ze ook een goede plek”, zegt Tim Regelmann (17).

Als een van de organisatoren sprak hij de afgelopen weken veel leerlingen over de verkiezingen. Die leven volgens hem best wel. „Dat hadden we niet verwacht, maar jongeren zijn er toch veel mee bezig.”

Stembureau
Voor de verkiezingen hebben de leerlingen een klaslokaal ingericht als stembureau. Om beurten komen de klassen stemmen. Elke leerling krijgt een stembiljet, die ze in een van de acht stemhokjes invullen. Om het biljet vervolgens in een grote ton te gooien. Een lokaal verderop zitten andere leerlingen al druk te tellen. Telkens als een paar klassen geweest zijn, wordt de ton vol stembiljetten leeggegooid. Als rond half 3 de laatste leerling gestemd heeft, begint het laatste tellen.

Thierry Baudet
De PVV en VVD blijken de grote winnaar van de scholierenverkiezing. De Partij voor de Dieren is als zesde partij populair bij veel leerlingen. Ook nieuwkomer Forum voor Democratie scoort goed. Dat had Regelmann wel verwacht. „We hoorden al wel dat die partij populair is. Ze zijn actief op sociale media en Thierry Baudet spreekt veel jongeren aan.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink

Deel deze pagina: