Live Live

VIDEO | De strijd van Enschede trekt burgemeester Van Veldhuizen

Gepubliceerd: Zaterdag 24 augustus 2019 08:54

VIDEO | De strijd van Enschede trekt burgemeester Van Veldhuizen

Tubantia en 1Twente maken deze zomer samen de serie ‘Hoe gaat het nu?’ Het college van B&W van Enschede is inmiddels een jaar onderweg. Wij vragen de vijf wethouders en de burgemeester: Hoe gaat het nu? Deze week (slot): burgemeester Onno van Veldhuizen.

NB: Het interview is gehouden voordat hij een beslissing nam over de wedstrijd AZ-Royal Antwerp. De ophef rond die wedstrijd (het weren van uitfans) is dus niet besproken.


Onno van Veldhuizen is een burgemeester van de kleine ontmoetingen. Achter de bank waarop hij zijn verhaal doet hangt een bord. ‘Liefs uit Enschede’ is er op te lezen in de ontvangstruimte van Enschede Promotie. Het verwoordt de band die Onno van Veldhuizen voelt met de stad die hij nu bijna vier jaar als burgemeester dient. Hij zei nog niet zo lang geleden: „Als ik opnieuw geboren zou worden, dan graag uit dezelfde ouders, maar wel in Enschede.”

Terugblik
Dat is geen marketingpraatje, bezweert hij tijdens een terugblik op één jaar college, waarbij Van Veldhuizen ook zijn eigen burgmeesterschap beziet. „Zo voelt het echt. Dit is een stad van stoom en strijd, een stad waar niets vanzelf komt en gaat. Enschede is een stad waar we met z’n allen hard moeten werken om het steeds weer opnieuw te verdienen. Dat trekt me”, zegt Van Veldhuizen, die zich ook privé - thuis en op de racefiets - op zijn plek voelt in Enschede en Twente.

Bezuinigingslast
Stoom en strijd, het is ook voor dit college illustratief. De bezuinigingslast rust zwaar op dit gemeentebestuur, erkent hij. „Deze gemeente heeft al voor 115 miljoen bezuinigd, allemaal door maatregelen van het rijk, en daar komen nu weer miljoenen bij. Dat grijpt in. Het is pijnlijk dat een gemeente geen 40.000 euro voor de speeltuinen heeft. Terwijl het aan de andere kant economisch goed gaat met de stad; met het aantal banen, met de UT, Saxion, met de bereikbaarheid en in Twents verband met een Regiodeal waar 150 miljoen in omgaat en die echt banen gaat opleveren.”

Lobby
Zijn werk is divers. Hij schakelt van veiligheid naar economie en besteedt net zo gemakkelijk aandacht aan de samenwerking met Duitsland als aan de Twentse lobby. Toch lijkt hij voor velen onzichtbaar, als burgemeester. Het is een geluid dat hem ook wel eens ter ore komt. „Ik hoor dat af en toe, ja.” Hij kan er niet zoveel mee. „Ik ben meer iemand van kleine ontmoetingen. Wat ik graag en regelmatig doe, is dat ik vaak iemand uitnodig om een dag met me mee te lopen. Dat kan ook de gewone man of vrouw zijn, graag zelfs. Ik doe het op mijn manier.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: still uit video

Deel deze pagina: