Live Live

VIDEO | De Niermansgang en een Enschedeër die de Moulin Rouge ontwierp

Gepubliceerd: Donderdag 30 juli 2020 11:26

VIDEO | De Niermansgang en een Enschedeër die de Moulin Rouge ontwierp

Het is een onbeduidend hoekstraatje, vlak tegen het Stadserf. Weggedrukt tussen nieuwe gevels, het Boerenkerkhof en de Molenstraat. Maar de naamgever heeft zijn stempel op de wereld gedrukt; er is alleen vrijwel niemand die dat weet.

Ernst Bergboer | 1Twente

Hij woonde naast Vincent van Gogh in Montmartre - we schrijven 1883 - toen in die wijk nog kunstenaars en artiesten woonde die geen nagel hadden om hun kont te krabben, alleen een handvol versleten penselen, wat potten olie en pigmenten voor verf en een danseresje of goedkoop hoertje als model. Daar tekende Eduard Niermans, bouwkundige en Enschedeër, de Moulin Rouge. Onder andere.

De Grote Stoom en de Moulin Rouge
Deze Niermans was de zoon van de grondlegger van de eerste textielfabriek in Nederland, De Grote Stoom. Niermans senior, Gerrit, was in 1833 door de Nederlandse Handelsmaatschappij naar Twente gehaald om een weefschool te ontwerpen. Het zat Eduard in het bloed.

Met de groeiende welvaart aan het eind van de negentiende eeuw raakten theaters in zwang en werden er prestigieuze hotels gebouwd, waar de nouveau riche zich kon laven aan haute cuisine en het mondaine stadsleven. Of de zilte zee. Eduard tekende niet alleen de Moulin Rouge, maar ook een aantal van deze hotels, die wereldberoemd zijn geworden. Neem Hotel Paris in Monaco.

Huize 't Pot en 't Stroot
Gerrit Johan Niemans, een andere zoon van Gerrit ‘Grote Stoom’, was stadsarchitect van Enschede. Huis ’t Pot, in de oksel van Hulsmaatstraat en Oldenzaalse straat, is een van de vele gebouwen die van zijn tekentafel rolden. Hij tekende bijvoorbeeld ook voor de verbouwing van ’t Stroot en een heel aantal textielfabrieken.

Eeuwige Lente
Een stuk Niermansgang gaat op de schop. Op de plek van de gesloopte machinefabriek van Bruningmeyer, waar lange tijd het leegstaande bloemenparadijs van De Eeuwige Lente in de hederatakken hing, verrijst een appartementencomplex dat de naam van de machinefabriek gaat krijgen. Even verderop, in de Molenstraat, staat nog het witte woonhuis-met-puntdak uit 1909 van Niermans, waar Eduard zijn laatste dagen sleet.

Of die Niermansgang nou naar Gerrit of naar Eduard of naar Gerrit Johan is vernoemd, staat niet vast. Wij houden het op allebei, in dat geval.

Hans ten Brummelhuis schoof aan tafel bij 1Twente Vandaag om een tipje van de historische sluier rond het straatje op te lichten. Hieronder vind je dat fragment uit de uitzending.

Beeld: Still uit de video
Hans ten Brummelhuis: “In Frankrijk is Niemans bekender dan hier.”

Deel deze pagina: