Live Live

VIDEO | Burgemeester Onno van Veldhuizen: "Het kon slechter met Enschede"

Gepubliceerd: Woensdag 09 januari 2019 17:05

VIDEO | Burgemeester Onno van Veldhuizen:

"Het kon slechter met Enschede." Zo schetste burgemeester Onno van Veldhuizen het beeld van zijn stad in 2018. Toch liggen er rond zorg en duurzaamheid forse opgaven.

Een inwonertal dat iets boven de 159.000 ligt, meer banen en bedrijfsvestigingen en meer Enschedeërs die aan het werk zijn. Het dna van de stad is er in 2018 beter op geworden.

Dat beeld schetste burgemeester Onno van Veldhuizen gisteravond tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Enschede beleeft gunstige sociaal-economische tijden, een ontwikkeling die blijkt uit het streven van de gemeente naar meer winkels in de (binnen)stad en de voorzichtige tendens dat jongeren na voltooiing van hun studie in Enschede blijven. Ondertussen zal het gemeentebestuur via de lobby blijven werken aan een optimale bereikbaarheid

De stad staat daarnaast met zorg en duurzaamheid voor forse en lastige opgaven in 2019 en de daaropvolgende jaren. Van Veldhuizen signaleerde een stijgende vraag naar zorg die niet tot in het oneindige kan blijven doorgaan. "Een stad kan niet ten koste van allerlei andere belangen, steeds meer geld aan zorg uitgeven'', sprak de burgemeester.

Rond het thema duurzaamheid voorziet Van Veldhuizen 'een groen deltaplan', waar niemand zich aan kan onttrekken. "Daarin draagt iedereen verantwoordelijkheid: van circulaire economie tot klimaat adaptieve stad, van gasloze wijk en warmtenet tot asbestvrije en groene daken. En van elektrische fiets tot deelauto's."

Van Veldhuizens toespraak was in één opzicht ook een liefdesverklaring aan het adres van de stad die hij sinds oktober 2015 als burgemeester dient. ",Mocht ik nog een keer geboren worden, dan graag bij dezelfde ouders, maar wel in Enschede", sprak de eerste burger.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: