Live Live

VIDEO | Bord Vliegbasis Twenthe na 11 jaar teruggeplaatst

Gepubliceerd: Vrijdag 05 april 2019 15:35

VIDEO | Bord Vliegbasis Twenthe na 11 jaar teruggeplaatst

Het bord dat jarenlang de ingang markeerde van de Vliegbasis Twenthe is na elf jaar afwezigheid teruggeplaatst. Bij de onthulling vrijdagmiddag waren tientallen oud-militairen aanwezig. Het bord symboliseert zestig jaar Koninklijke Luchtmacht in Twente, waarvan de luchtvaartgeschiedenis teruggaat tot 1931.

Het Koude Oorlog Centrum, dat gevestigd is op het terrein, heeft het bord teruggehaald. "We hebben dit bord met medewerking van de Koninklijke Luchtmacht en het Nationaal Militair Museum terug kunnen plaatsen op deze historische plek", zegt Jhon Diepeveen van het Koude Oorlog Centrum.

"Hiermee komt de Landmacht niet terug, maar wordt de aandacht wel op het verleden van deze plek gevestigd. Het vliegveld was eerst een KLM-halte, werd daarna een meer dan 1.500 hectare grote Fliegerhorst en kromp daarna terug tot een luchthaven van 500 hectare. Duizenden militairen en burgers hadden hun baan op de vliegbasis." In 2008 werd het vliegveld gesloten voor militaire vliegtuigen en het burgervliegverkeer.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Arjen Waanders

Deel deze pagina: