Live Live

VIDEO | Bijzonder: leerlingen uit Enschede ontbijten tussen de koeien: ‘Stinkt wel beetje’

Gepubliceerd: Vrijdag 08 november 2019 17:14

VIDEO | Bijzonder: leerlingen uit Enschede ontbijten tussen de koeien: ‘Stinkt wel beetje’

Groep 3 van basisschool Roombeek begon de dag met een gezond ontbijtje op een wel heel bijzondere plek. Leerlingen aten vrijdag een bruine boterham... tussen de koeien.

Aileen Slot | 1Twente

Nooit eerder was het zo gezellig in de koeienstal van melkveebedrijf Voogd aan de Weerseloseweg in Enschede: tussen de ligboxen staat deze zonnige vrijdagmiddag een lange, gedekte tafel. De jongens en meisjes van groep 3 schuiven aan. „Normaal eet ik op school. Tussen de koeien ontbijten is wel ietsjes leuker”, zegt een meisje, waarna ze haar neus dichtknijpt. „Het stinkt wel een beetje, maar dat boeit niet!”

Statement

Met een ontbijtje in de koeienstal bij melkveebedrijf Voogd aan de Weerseloseweg, gooit basisschool Roombeek het Nationaal Schoolontbijt dit jaar over een andere boeg. En dat gebeurt niet alleen om de kinderen te laten zien waar zuivelproducten vandaan komen. De school wil tevens een statement maken.

„Het werk van onderwijzers en boeren komt de laatste tijd vaak negatief in het nieuws. De scherpe randjes worden uitvergroot. Met deze samenwerking kunnen we laten zien dat wat we doen ook super gaaf is. Dat mogen we niet vergeten”, zegt directeur Truus Pleiter.

Boerderijeducatie

Melkveebedrijf Voogd is al een tijd bezig met zogenoemde boerderijeducatie. Het bedrijf dat aangesloten is bij de organisatie Boerderijeducatie Nederland, ontvangt regelmatig klassen voor rondleidingen op het terrein. Het schoolontbijt tussen de melkkoeien is overigens een nieuw initiatief.

„Ik heb uitgelegd hoe onze koeien melk produceren en hoe dat in de supermarkt terechtkomt. Waar beter kan ik dat doen dan hier, midden in de koeienstal? De kinderen vinden het hartstikke leuk”, zegt boerin Hermieke Voogd, die het schoolontbijt zeker voor herhaling vatbaar vindt.

Boter
Het blijft niet bij uitleg: de kinderen mogen hun eigen boter maken door een klein bakje met volle room te schudden tot het dik genoeg is. Dat gaat ze prima af. Enkele minuten later beleggen de kinderen kun boterham met een flinke laag boter.

Smaakt naar meer
Dat het ontbijtje tussen de koeien smaakt naar meer, mag duidelijk zijn. „Kunnen we de volgende keer eten tussen de paarden?”, klinkt het vrolijk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: