Live Live

VIDEO | Bewoners Walhofstraat plaatsen nestkastjes tegen de jeukrups

Gepubliceerd: Dinsdag 10 maart 2020 15:03

VIDEO | Bewoners Walhofstraat plaatsen nestkastjes tegen de jeukrups

Bewoners van de Walhofstraat waren de overlast van de eikenprocessierups helemaal beu. Zó beu dat ze het heft in eigen hand namen en zelf nestkastjes plaatsten.

Arjen Waanders | 1Twente

“Kijk, dit zijn restanten van een nest van de eikenprocessierups”, zegt buurtbewoner Nico Hagen. “Dat valt dus uit de bomen wanneer het hard regent of stormt. Het hele park ligt er mee vol. Het is heel slecht voor de kinderen en ook voor de honden.”

De Walhofstraat is een straat met vooroorlogse huizen en oude eiken. Pal tegenover de huizen ligt het G.J van Heekpark. “Het is een prachtig uitzicht”, zegt Nico Hagen. Hagen woont al 26 jaar aan de Walhofstraat. De laatste jaren zitten de eiken in het park en aan de Walhofstraat onder de processierups, met als dieptepunt de plaag van afgelopen zomer. “We kregen overal rode bultjes. We konden niet eens in de tuin zitten”, weet Hagen zich nog te herinneren.

De bewoners besloten zelf actie te ondernemen door een twintigtal nestkastjes op te hangen. “We hebben als buurt besloten iets te doen tegen de processierups, omdat de gemeente niet voldoende in actie kwam”, zegt Hagen. De buurtbewoners hebben melding gedaan bij de Gemeente Enschede en de Parkcommissie van het Van Heekpark.

Natuurvriendelijke oplossing
Bij enkele bomen in het Van Heekpark zijn de rupsen bestreden, maar niet bij de eiken aan de Walhofstraat. “We zagen dat de gemeente ook bezig was. Dit was in een erg laat stadium, want de zomer was toen al bijna voorbij”, aldus Hagen. De buurtbewoners huurden zelf een gespecialiseerd bedrijf in om de eiken aan de Walhofstraat rupsvrij te maken. “Zij hebben de bomen leeggezogen. Dat gaf wel een hele verlichting”, vertelt de buurtbewoner. Volgens Hagen zijn de nestkastjes een natuurvriendelijke manier om de rupsen te bestrijden: ,,We moeten afwachten of het echt werkt. Maar niet geschoten is altijd mis.”

Koolmees
Naast nestkastjes voor koolmeesjes en pimpelmeesjes, zijn er ook nestkasten voor eksters geplaatst. Vogels zijn de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Met name pimpelmezen en koolmezen lusten de rupsen graag. Het dient ook als een voedselbron voor jongen van de mees. Koolmezen verwijderen de brandharen van de rups voordat ze het geven aan hun jongen. Een mezenjong kan binnen twee weken maar liefst 800 rupsen opeten. Een mezennest bestaat uit zo’n 10 kuikens.

© 1Twente Enschede, foto: still video

Deel deze pagina: