Live Live

VIDEO | ‘Wanneer wordt de spoorbrug aan de Noord Esmarkerrondweg nou eens veilig?’

Gepubliceerd: Woensdag 27 maart 2019 09:52

VIDEO | ‘Wanneer wordt de spoorbrug aan de Noord Esmarkerrondweg nou eens veilig?’

De spoorbrug aan de Noord Esmarkerrondweg is een onoverzichtelijke horde voor het verkeer. Helemaal nu er wordt gewerkt aan de fietspaden. Ongelukken zijn het gevolg. „Wanneer wordt het hier eens echt veilig?”, vraagt een betrokkene zich af.

Pauline Reijsoo en Rebecca van Oostrom treffen elkaar bij de spoorbrug aan de Noord Esmarkerrondweg. Voor beiden een onheilsplek. De één (Reijsoo) reed er met haar auto een scooter aan, de ander (Van Oostrom) is op haar fiets geschept door een auto. Twee ongelukken in anderhalve week tijd. „Maar er doen zich hier veel meer aanrijdingen voor”, zegt Reijsoo (55). „Je hoort heel vaak dat het weer raak was.”

Oppassen
Ze woont vlakbij de brug aan de Noord Esmarkerrondweg en moet regelmatig deze horde nemen om aan de andere kant van het spoor te komen. Het is er altijd oppassen en helemaal nu er aan de brug wordt gewerkt. Daarvoor is een van de fietspaden gesloten, waardoor fietsers en brommers eerst moeten oversteken naar de overkant van de straat om via het andere fietspad over de brug te kunnen komen.

Blikschade
„Het is nu nog gevaarlijker dan anders”, zegt Reijsoo. Ondanks haar voorzichtigheid ging het anderhalve week geleden mis. Een overstekende scooterrijdster zag haar te laat en knalde vol in haar auto. „Gelukkig was er alleen blikschade. Het meisje kwam vanuit de straat direct achter de brug en had me niet gezien. Dat is niet zo gek, want het is hartstikke onoverzichtelijk.”

Dat heeft Rebecca van Oostrom (20) vorige week aan den lijve ondervonden. Ze werd op haar fiets aangereden door een personenauto. Met als gevolg een gebroken sleutelbeen en een gekneusde enkel. „Ik moet rustig aan doen. Slapen gaat echter moeilijk”, vertelt ze.

Donker
Het ongeluk gebeurde ’s avonds. Dat heeft wellicht een rol gespeeld. „In het donker is het hier helemaal lastig. Het zicht op de brug is moeilijk. Ik zag een auto op de brug. Daar heb ik op gewacht, maar toen ik daarna overstak, kwam er toch nog een achteraan. Die had ik écht niet gezien.”

Over de verkeerssituatie op en rondom de brug is in het verleden al veel te doen geweest. Er zijn spiegels en stop- en waarschuwingsborden geplaatst en de verticale pijlers van de brug werden vervangen door horizontale om het zicht te verbeteren.

Versleten
De huidige werkzaamheden hebben niets te maken met de verkeerssituatie maar betreffen herstel van het wegdek van de fietspaden. „Dat was versleten en moest worden vervangen”, aldus woordvoerster Angèle Scholtes van de gemeente. „We weten dat dit punt onoverzichtelijk is. Voordat de werkzaamheden aan de fietsbruggen zijn begonnen, is door deskundigen wel gekeken hoe dat zo veilig mogelijk kan verlopen. Heel vervelend om te horen dat er toch ongelukken zijn gebeurd.”

Tegenover elkaar
De bouwvakkers die op de brug bezig zijn, hebben de afgelopen weken drie fietsers onder auto’s zien schuiven. „Het liep allemaal behoorlijk goed af”, zegt Richard Stevelink, voorman van wegenbouwbedrijf Gerwers uit Tilligte. Hoofdschuddend heeft hij de ontwikkelingen voor zijn neus gevolgd. „Regelmatig staan hier ook auto’s midden op de brug tegenover elkaar. Krijg je hele discussies. Totdat er toch eentje achteruit rijdt en plaatsmaakt.”

Stevelink en zijn collega’s verwachten een dezer dagen hun werk af te ronden. „Dan is de situatie weer normaal”, aldus Scholtes, die toegeeft: „Normaal maar, inderdaad, niet optimaal.” Dat zit er vooralsnog ook niet in. Een verbreding van de brug heeft de gemeente bijvoorbeeld niet in de planning, laat de woordvoerster weten. Reijsoo begrijpt het niet. „Ze blijven wel steeds mieren aan deze brug. Wanneer wordt het eens een keer echt veilig?”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Marieke Amelink

Deel deze pagina: