Live Live

VIDEO | ‘Bekende volkszanger’ zorgt voor leerzame spanning in escape room MST

Gepubliceerd: Donderdag 13 februari 2020 10:35

VIDEO | ‘Bekende volkszanger’ zorgt voor leerzame spanning in escape room MST

Freddy Fuijk ligt in een kamer in het oude, deels verlaten deel van MST aan de Haaksbergerstraat. De bekende volkszanger bevindt zich in een diepe coma en medewerkers en studenten van het ziekenhuis mogen de komende tijd ontrafelen wat hem mankeert. Het moge duidelijk zijn: het is een spel, gegoten in het jasje van een escape room.

Redactie | 1Twente

Bestuurders van MST slaagden maandagmiddag voor de generale repetitie: binnen 45 minuten stelden ze de juiste diagnose. Ze hadden daarvoor 40 minuten en 43 seconden én drie hints nodig. “Heel knap”, vindt MST-beleidsadviseur Annelot Adolfsen. “Het zijn weliswaar bestuurders met een medische achtergrond, maar het merendeel heeft geen direct patiëntencontact. Des te knapper dat ze binnen drie kwartier konden vaststellen wat Freddy mankeert.”

Adolfsen is als onderwijskundige verbonden aan Medical School Twente, het interne opleidingsinstituut van MST. Samen met de stafdienst Kwaliteit en Veiligheid van het ziekenhuis en Saxion Hogescholen is de escape room ontwikkeld. Het draait er allemaal om patiëntveiligheid vertelt ze: “Je kunt de puzzels alleen oplossen wanneer je de patiëntveiligheid in acht neemt.” Ze wil daarbij geen voorbeelden noemen, want de medewerkers lezen ongetwijfeld mee. “Vooralsnog kun je deze escape room maar één keer spelen. Maar we willen het spel in de toekomst wel aanpassen, zodat deelnemers op herhaling kunnen.”

Regels
Het spreekt dan ook voor zich dat iedereen die meedoet, wordt geacht zijn of haar mond te houden. “Bij patiëntveiligheid gaat het óók om vertrouwen. Echte patiënten en je collega’s moeten er op kunnen vertrouwen dat jij de regels in acht neemt. Het zou dan gek zijn om bij dit spel juist te twijfelen aan ieders integriteit”, glimlacht Adolfsen.

Lid van de Raad van Bestuur Jan den Boon komt dolenthousiast naar buiten: “Het is ons gelukt de patiënt in leven te houden! Ik hoop dat veel medewerkers straks dezelfde reis gaan maken en daar hetzelfde positieve gevoel aan overhouden.” Dan iets ingetogener: “Dit is een leuke vorm om dingen die fundamenteel zijn in de behandeling van een patiënt met elkaar door te nemen. Als je de medische kennis hebt, is het misschien iets makkelijker, maar mensen die deze kennis ontberen, komen er ook wel uit als ze goed samenwerken. Daardoor heeft het een lerend effect.”

Hoog niveau
MST is niet het eerste hospitaal in Oost-Nederland waar met een escape room wordt gewerkt, maar dit exemplaar is wel van een zeer hoog niveau, ook omdat voor de ontwikkeling gebruik is gemaakt van de deskundigheid van een deelneemster aan het NK Escape Rooms. Adolfsen: “Zij studeert aan Saxion en werkt in een escape room in Deventer. Zij weet dus wat werkt en wat niet werkt.”

“Tot nu werden medewerkers vooral geschoold door middel van e-learning. Dan is een escape room toch een stuk spannender én interactiever. Je brengt zo veel beter het gesprek op gang over hoe je de patiëntveiligheid kunt vergroten”, besluit Adolfsen.

© Newsroom Enschede, 1Twente Enschede, foto: still video

Deel deze pagina: